Quantcast

Вода колкото половин язовир „Искър” е минала през Мизия

Десетки къщи са рухнали през нощта

Ивайло Анев Последна промяна на 03 август 2014 в 10:33 3390 9

1/1
Мизия под вода

Снимка Петър Петров/Impact Press Group

Мизия под вода

През Мизия е минало количество вода колкото половин язовир Искър, каза директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН) главен комисар Николай Николов за БНТ.

"Всеки един пострадал желае незабавна помощ. За нас беше важно да ги извадим от опасните зони. Започнахме да ги снабдяваме с храна, топла вода, дрехи. За всеки един, доколкото можем, ще се погрижим".

Продължават спасителните операции в града.

„За съжаление, не можем да обслужим всички бедстващи в един миг, нужно е време. Искам да благодаря на доброволците в Мизия и от БЧК, които спасиха десетки човешки животи", каза още комисар Николов.

За това дали е имало приливна вълна в града Николов обясни:

„Повишавало се е много бързо нивото на водата, но като че ли не е имало приливна вълна. Но това е водата, която дойде от целия водосбор на Врачанска област. Тя мина през Бяла Слатина и беше логично да я очакваме и в Мизия. Поради това предупредихме хората да се евакуират".

Той е категоричен, че невижданите валежи, паднали в последните седмици, са довели до тежката ситуация:

„Само във Врачанския район са паднали 94 литра на кв. м дъжд. Това са около 300 млн. куб. м вода или все едно половин язовир „Искър" да премине за 1-2 дни".

По думите му рухналите къщи в града са десетки само през тази нощ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.08 2014 в 06:07

Fred,
С другото съм съгласен. Само дето си занижил количеството вода от декар. Ако приемем че оттока е малко над 50% т.е. 50литра вместо 94литра на квадратен метър, то водата от декар е 50х1000=50000литра=50м3.
или от 1км2- 50000м3.
изобщо цифрите са страшни, а и като се има предвид че там е относително равно и съответно водата тече бавно - заливането е на много по-големи площи.

04.08 2014 в 06:07

Fred,
С другото съм съгласен. Само дето си занижил количеството вода от декар. Ако приемем че оттока е малко над 50% т.е. 50литра вместо 94литра на квадратен метър, то водата от декар е 50х1000=50000литра=50м3.
или от 1км2- 50000м3.
изобщо цифрите са страшни, а и като се има предвид че там е относително равно и съответно водата тече бавно - заливането е на много по-големи площи.

03.08 2014 в 23:44

Преди да пишете прочетете малко и погледайте телевизия. Още предният ден се е знаело че идва приливната вълна която заля Бяла Слатина, знаят се километрите и времето за изминаване на тази приливна вълна. Кметството предупреждава с листовки но понеже има някакъв местен панаир и гости от цялата страна хората отказват да се евакуират.

Вземат всичко лековато, гледах по телевизията един казваше "Много пъти ни е заливало но по 10-20 см и отмине, стигало е до 50-60 см". Нещо повече, дори и при вече залети къщи пак е имало хора вечерта които са отказвали евакуацията защото са смятали че вече ще почне да се оттича. Чак посред нощ когато почват да падат къщите разбират че е сериозно и почват да се евакуират.

Историята е същата както при Аспарухова но в по-приемливи мащаби поради топографията. Става дума за водосборната зона на цяла Врачанска област. Водата в която се излива в тази река по пътя си към Дунав е от нея. Понеже тази година август е много дъждовит почвата и горите вече са напоени с вода и всичко наваляло във водосборната област отива към реката. Язовирите вече са препълнени и не могат да служат като буфери и реката прелива. Дори да бяха очистени речните корита просто водата е в огромни количества и реката пак щеше да прелее. Единствено големи и мощни диги щяха да ги спасят но понеже досега се е разминавало с малки наводнения никой не се е задействал.

Почнах с топографията. Имат късмет че водата не се събира в улей като при Аспарухово а се разлива нашироко и губи силата си. Ако беше топография като в Аспарухово и водата се събираше в дере щеше да ги залее водна стена висока поне 100-200м, това е водата на цялата Врачанска област. При тези валежи от декар се събират 1000л правете му сметката за цялата Врачанска област и това изваляло се за няколко часа само.

03.08 2014 в 18:32

Как толкова малка река може да предизвика такъв потоп?! Как службата за бързо реагиране още предния ден е разбрала, че точно в гр.Мизия се очаква такава опасност, че да предупреждават даже живущите в определени райони да напуснат аварийно своите жилища?! Има ли наистина няколко язовора на тази река?! Защо не се казва нищо за състоянието на тези язовири - при конкретно запитване на отговорни лица един казва, че има преливане, друг казва, че няма, а областния управител каза, че не му е докладвано за проблеми с язовирите!? От така поднесената информация най-логичния извод е, че най-вероятно се е знаело за критичното състояние на някой или на всички язовири на р.Скът и за очакваните последствия при влошаване на това състояние!!! Разгадаването на тази загадка може да стане при инспекция на състоянието на тези язовири от екипите на няколко медии (но не само на една, защото същата може да получи евентуално заплашителна забрана за публикуване на "свръхсекретна информация" или нещо подобно...)

03.08 2014 в 16:36

Не може такова наводнение да стане само от валежите - вероятно има неконтролеруемо изпускане на язовири!

03.08 2014 в 15:25

Отворете стрийт вю на гугъла и вижте града от м. март 2012 год. Има снимки на наводнения от 2005 година. И въпреки всичко коритото на реката е пълно с боклуци, прорастнали храсти, даже цели островчета. Покрай реката има частично изградена, но прекъсваща се стена! Добре де, тези хора нямат ли чувство за самосъхранение, покрай града им минават две реки, едната направо покрай къщите, и то в ниската част. Проблемът явно е от десетки години. Как пък не се намери възможност да се прочисти коритото, да се доизгради стената. И да не се оплакват с безхаберието на кметовете (не знам дали е един и същи или повече кметове), защото САМИ СА СИ ГИ ИЗБРАЛИ! Мизия и Бяла Слатина са като миниатюрен образ на безхаберието в цялата ни държава. Идват избори! Опичайте си акъла и ИЗЛИЗАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ! За да не се оправдавате после!

03.08 2014 в 13:29

... има бре, има... ЗАКОНЪТ НА ЛИНЧ!!!!

... и друг закон ми не требе...

03.08 2014 в 13:28

България се превърна в Хаити на Европа. И всичко е от нечуваната мърлящина и крадене.

03.08 2014 в 13:21

Еми като се краде и няма за диги , почистване на реките, регулация.... Така ще е.Защо не се отделят повече средства за звена като , пожарна безопасност, гражданска защита? Защо са толкова намалени като брой служителите? Трябва ли да "иде коня в реката", че да се започне да се мисли за този ПРОБЛЕМ. Или всяко чудо за три дни ще е? Тези хора имат нужа от попълнения и модерна материална база, как да оказват ефективно помощ иначе? Защо няма закон , който за дава право на гражданите да поемат инциатива и участие ,който да ги защити пред алчните им работодатели?