Спор кой е по-имам завърши с масово меле

OFFNews 17 ноември 2014 в 13:07 2771 2

Снимка Архив

Скандал между двама имами завърши с меле. Kандидатите за имами в пазарджишкото село Света Петка и придружаващите ги поддръжници си налетяха един на друг, като се наложи намесата на полиция, съобщава "Дарик".

Напрежението във велинградското село Света Петка е овладяно, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

По думите на местни хора, скандалът се е разраснал заради това, че имамът, който е загубил конкурса, се настанил в джамията и започнал да води проповедите.

Според разказа на районния мюфтия Абдула Салих, който е бил на място, през лятото двама жители на селото с имамско религиозно образование, се явяват на конкурс.

Съответно единият от тях печели, но този, който е губи надпреварата, заедно със своите поддръжници, не допускат имамът да започне да изпълнява задълженията си в джамията. През юли Районният мюфтия депозира официални жалби до полицията и прокуратурата във връзка с проблема, но и до този момент от институциите няма реакция.

Според районния мюфтия, двамата кандидати за имам на селото са съседи, което довело до непрекъсната вражда между тях в продължение на месеци. Тази сутрин се стигнало и до юмручен бой, размяна на нецензурни реплики и обиди между двата лагера.

Ще въведем ред, но не можем да определим кой ще е имамът на селото, коментираха от полицията.

„Религиозните въпроси са изцяло в ръцете на религиозните институции, които трябва да ги решават. Полицията във Велинград няма да допусне нарушаване на обществения ред, а разногласията между религиозни лица трябва да бъдат изяснявани от други институции - Районното и Главното мюфтийство", каза говорителят на полицията Мирослав Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!