Служител на ДАНС координирал сделка с ценности за 2 млн. евро

Юлиан Христов 11 октомври 2018 в 14:26 3886 0

Задържаният служител на ДАНС, за който беше съобщено вчера, е координирал сделки с културни ценности. Последната разбита от властите сделка била за 2 млн. евро.

„Подозирам, че доста по-голяма е тяхната археологическа стойност. Радвам се, че колегите от ГДБОП са придобили тази информация. Сделката е била в Симеоновград“, каза на брифинг зам. главния прокурор Иван Гешев. Той уточни, че сделката за 2 млн. евро е била само за златния венец. „Имам съмнения, че това е всичко, с което разполага лицето. Спазени са всички изисквания на законодателството. Правени са опити за продажбата му в Турция. Имало е предишни опити за продажба извън България“, допълни той.

От пресконференцията не стана ясно от къде е добито съкровището. Пред журналистите бяха показани две гривни, торква и златен венец. Венецът е над 400 грама, близо килограм е торквата, а двете гривни са около 250 грама.

Наблюдаващият прокурор по случая Сийка Милева каза, че трима от обвиняемите по случая са били осъждани. "Съществуват свидетелски показания, в които именно човекът, който предлага тази движима културна ценност не е желаел да общува с българи“, коментира Милева.

Задържаният агент на ДАНС е от Териториална дирекция на Агенцията и работи в нея от 2008 г.

В хода на акцията са задържани 7 души, като обвинения са повдигнати на четирима.

„В края на юли получихме оперативна информация. За кратко време - за тези няколко месеца, колегите от сектор „Културно-исторически ценности“ успяха да развият изключително добре информацията и да направят така, че чрез оперативна комбинация да се случи опит за такава сделка в началото на тази седмица. За да се стигне до такъв момент, е необходима доста сериозна оперативна работа. Тази линия е строго специфична -трябва да познаваме много добре предметите от епохите. В понеделник се стигна до такава сделка, при която бяха задържани 7 лица, на 4 са им повдигнати обвинения“, обясни шефът на ГДБОП комисар Спиридонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови