Системата за връчване на е-фишове работи на пълни обороти. За две седмици са издадени 5000 документа

OFFNews 07 ноември 2023 в 16:30 4941 0

Стоянов

Снимка БГНЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов (в средата) обяви, че системата работи на пълни обороти.

Системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата вече работи, обяви вътрешният министър Калин Стоянов при представянето на системата пред медиите. Заедно с него бе и зам.-министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Системата работи от 16 октомври и за две седмици - до 2 ноември, вече са връчени над 5000 документа на гражданите с регистрация в нея и голяма част от глобите са платени.

"Ние ще подобрим събираемостта на глобите, което е основната превенция по отношение на борбата с пътните произшествия", обяви Калин Стоянов.

По думите му възможността за интегриране на системите на МВР и Министерството на електронното управление е дадена през законодателните промени, направени през август във връзка с нарушенията на пътя.

Сред поправките в ЗДвП е и отнемането на автомобили от водачите, които са хванати да карат след употреба на наркотици и алкохол над 1,2 промила, припомни министърът. Според него мярката работи - от влизането в сила на измененията до момента са отнети 78 автомобила, а присъдите за шофиране след употреба на наркотици и алкохол са 194.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови