Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на пет години

Юлиан Христов 19 септември 2012 в 11:19 2651 0

Шофьорска книжка.
Шофьорска книжка.

Шофьорските книжки за категории С и D ще са валидни вече 5 години, вместо 10 години както беше досега.  Това гласят приетите днес на второ четене от парламента промени в Закона за българските лични документи. Според промените срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ е 10 години, а книжките за инвалиди ще са валидни пет години.

Отпада националната категория Ттб, като за управление на тролейбус водачите, притежаващи категория D, преминават допълнително обучение за придобиване на правоспособност на тази категория. Предвидена е и промяна в образеца на издаването на свидетелство за управление на МПС. 

Промените влизат в сила от 19 януари 2013 г. От МВР уточняват, че издадените документи до тази дата остават с валидност 10 години за всички категории и ще важат както у нас, така и във всички страни от ЕС.

В началото на месеца от МВР съобщиха, че над 300 000 свидетелства за управление са с изтекъл срок на валидност и те не са подменени. От 30 до 200 лв. варира глобата за шофьор, който е хванат да кара с изтекла книжка. От КАТ отчитат и повишаване на броя на катастрофите с шофьори без книжки. Само за юли са регистрирани 26 пътни инцидента, причинени от водачи без книжки. Това е с девет повече спрямо същия месец на 2011 година. Неправоспособните водачи заплащат първоначална глоба в размер от 100 до 500 лева, при втори подобен случай глобата достига до 1500 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!