Окончателно: Глоба 2000 лв. за отказ от проверка с дрегер

Юлиан Христов 25 юли 2012 в 08:41 2804 0

Тестът с дрегер на шофьора е отчел 1.1 промила алкохол
Тестът с дрегер на шофьора е отчел 1.1 промила алкохол

Водач, който откаже проверка с дрегер или по друг начин, ще бъде глобяван с до 2000 лева и няма да може да шофира 2 години. Това записаха депутатите с окончателните промени в Закона за движение по пътищата, които бяха приети вчера, след дебатите по вота на недоверие.

До двеста лева може да стигне глобата за шофьор, който се движи на червено или не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека.  При първо нарушение глобата ще е 100 лева и ще удвои, ако то се случи за втори път. При повторно нарушение за месец ще бъде отнемана и шофьорската книжка, записаха депутатите.

Санкция ще има и за пешеходците. Глоба 50 лева ще се налага, ако пешеходецът преминава през огражденията от парапети или вериги и не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

500 лева става глобата за таксиметров или професионален шофьор, който няма удостоверение за психологическа годност.  При наличие на над 0.5 промила алкохол в кръвта на водачите ще им бъде отнемано и правото да шофират до една година.

Депутатите приеха светлоотразителната жилетка да стане задължителна за велосипедистите извън населените места и през тъмната част от денонощието.

Промените влизат в сила след обнародването в Държавен вестник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!