Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

300 хил. шофьорски книжки са с изтекъл срок

Владимир Йончев 09 септември 2012 в 13:08 2218 2

Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС
Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС

Над 300 000 свидетелства за управление на моторни превозни средства са с изтекъл срок на валидност и не са подменени, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От полицията призовават шофьорите да следят срока на валидност на книжките си. Санкцията за шофьор с нередовни документи носят отговорност по Закона за движение по пътищата, а глобата за неизрядни документи и от 30 до 200 лева. 

Към момента няма струпване на гишетата на „Пътна полиция“ и дирекция „Български документи за самоличност“ и подаването на заявления за подмяна на шофьорските книжки е улеснено – може да става и в районните полицейски управления. 

Издадените до 19 януари 2013 г. свидетелства остават със срок на валидност 10 години за всички категории и ще важат както у нас, така и за страните от ЕС. 

След тази дата, във връзка с изпълнение изискванията на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета се въвежда промяна - различен срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС както следва:
- за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ - 10 години;
- за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E - 5 години;
- свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци до 5 години.

Отпада националната категория Ттб, като за управление на тролейбус, водачите, притежаващи категория D, преминават допълнително обучение за придобиване на правоспособност на тази категория. Предвидена е и промяна в образеца на издаваното на свидетелство за управление на МПС. 

Издадените свидетелства за управление на МПС преди 19 януари следващата година запазват своята валидност за срока, за който са издадени и не трябва да бъдат подменяни със свидетелства от новия образец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!