Полицията в Бургас залови Исус, продавач на гласове в Бургас

OFFNews 01 юни 2024 в 11:07 6330 1

Полицаи заловиха продавача на гласове Исус от Бургас

Снимка стопкадър

Полицаи заловиха продавача на гласове Исус от Бургас.

До изборите остават точно една седмица и сме свидетели, че няма ден, в който вътрешното министерство да не реализира акция срещу така наречения купен вот. Най-много сигнали за нарушаване на изборните права силовото ведомство отчете в Бургас и Варна.

Само преди дни вътрешния министър съобщи, че са образувани 4 пъти повече разследвания за купуване на гласове спрямо предишни избори, като схемите са идентични.

Исус от бургаският квартал „Победа“ е брокер на гласове. Цената е 120 лева на човек. Исус изготвя списъци с готовите да продадат гласа си и прибира 50% от сумата. За да го изобличи екип на Нова телевизия използва подставено лице.

За срещата с Исус са уведомени и МВР. Точно в 14:00 ч. мнимият купувач чака търговеца на гласове. Мнителният Исус закъснява, вероятно, за да се увери, че човекът с парите идва сам. Не чуваме разговора, но успяваме да уловим списък, с който Исус гарантира за сигурни гласоподаватели. Цената е свалена на 80 лева на глас, ако се поръчат обаче повече от 40 души.

В следващите часове полицията проверява щателно всяко име от списъка. Пред униформените Исус обяснил, че имената от списъка били гости за организация на сватба.

„Цената за глас варира между 50 и 100 лева като сигналите се подават предимно от кварталите с концентрирано ромско население”, казва гл. инспектор Галин Янгьозов, началник Сектор „Противодействие на корупцията в администрацията” ОД на МВР в Бургас.

А в квартал „Победа“, откъдето трябваше да бъдат купените гласове, не са чували нито за Исус, нито за изборна търговия. Въпреки уверенията на местните, МВР проверяват не само квартал Победа в Бургас, но и търговски обекти и частни домове и в общините Сунгурларе, Руен, и на юг от Бургас.

„Към момента в Областната дирекция на МВР - Бургас има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес като са задържани общо 17 лица”, допълва Янгьозов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх