Полицейските синдикати искат минимум 25% увеличение на заплатите

Синдикатът дава срок на правителството до края на май за вдигане на възнагражденията

OFFNews 13 април 2022 в 12:32 1598 0

Снимка Facebook/СФСМВР

Минимум 25 процента увеличение на заплатите искат от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Те няма да отстъпят от този процент, но не е изключено той да се увеличи, предаде БНР. 

Днес се проведе пресконференция на тема "Протестите в МВР и Министерството на правосъдието - какво следва?". Организатори са СФСМВР и Синдикатът на служителите на затворите.

Във вторник Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдикатът на служителите в затворите са имали среща с вицепремиера и финансов министър Асен Василев, на която е станало въпрос за "пари срещу реформи в МВР".

В края на февруари премиерът Кирил Петков се срещна с представителите на синдикатите, като стана ясно, че увеличение на заплатите не се предвижда.

По-рано днес пред БНР председателят на СФСМВР Валентин Попов заяви, че остава протестната готовност на полицаите и надзирателите в местата за лишаване от свобода. Само преди два дни обаче синдикатът прекрати протеста си пред Министерството на финансите. 

На среща на синдикатите на служителите в МВР и в затворите с финансовия министър Асен Василев е била дадена заявка за "нов старт, ново начало, поясни Попов.

"Затопляне не бих казал, но може би има нормализиране на отношенията", уточни той.

От СФСМВР заявиха, че към момента не могат да дефинират каква точно реформа трябва да се случи в МВР. Смятат, че трябва да се направи анализ на министерството, да се набележат слабите места и така да се извършват реформи.

По думите на Попов към момента отделянето на пожарната и тел. 112 в отделна агенция не са на дневен ред за СФСМВР.

Той допълни, че синдикатите дават срок на правителството до края на май за яснота за увеличението на полицейските заплати. Дотогава синдикатите трябва да бъдат включени в работните групи в министерството, които да дискутират реформата в МВР. В противен случай след края на май отново започват активни протестни действия.

"Първите сто дни от управлението на държавата на практика показаха, че анонсираните намерения за ефективна, истинска и целесъобразна реформа в сектора за сигурност, която следва да е обвързана с политика на доходите към момента, остава нереализирана", каза зам.-председателят на УС на Синдикатите на затворите Радослав Мартинчев.

Той "напомни" на институционалните представители, че са длъжници на българското общество и на служителите, заети в системата за сигурност.

"Ако трябва да поставим оценка, индивидуална и колективна, то обективната оценка е нула. Като заинтересована страна Министерството на правосъдието - напомняме на министъра, че към настоящия момент все още не е представил на ССЗБ функционалния анализ на двете специализирани дирекции - Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", допълни Мартинчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!