Пет свлачища са се активизирали в Асеновградско

Евакуираха жители на Болярино заради опасност от преливащ язовир

OFFNews 27 октомври 2014 в 14:14 2508 0

Пет свлачища са се активизирали в Асеновградска община, съобщи заместник-кметът на провдивската общината Пламен Йончев пред агенция "Фокус".

На пътя за Асенова крепост, където в момента се изграждат подпорни стени, целият скат се е срутил на пътя. Близо 200 кубика скална маса се е изляла на пътното платно.

На същия път, на около километър от разклона на пътя Асеновград - Смолян, се е активизирало ново свлачище. Там подпорна стена няма, в момента се леят основите й, която ще е висока около 2 метра, за да се спре свлачището.

По този път няма канавки и водоскоци, затова цялата земна маса от скалите пада върху пътя. Към 40-те извора също има пропаднал участък.

Главният път Асеновград –Смолян не е засегнат от свлачищата.

Половината улица „Освобождение” в Бачково почти я няма. Там също ще е нужно укрепване с подпорна стена, която да е висока около 4 м.

Свлачище се е образувало и по долното течение на река Асеница, в град Асеновград. Земната маса се е слякла след моста на Общинския пазар.

"Има срутище, стената почти е паднала. Поставени са обезопасителни ленти. Ако продължи да се подяжда пътят на това място, той почти ще се разруши", смята Йончев.

В четвъртък от общината са поискали средства от Междуведомствената комисия на стойност 174 000 лева за ремонт на пътя.

От общината се надяват държавата да помогне, тъй като няма да могат да се справят сами.

Междувременно стана ясно, че вчера 50 души са евакуирани от домовете си в пловдивското село Болярино заради опасност от преливане на местния микроязовир, съобщава областният управител на Пловдив Розалин Петков пред "Дарик".

Пожарна и полиция извозват хората от квартала на селото, който се намира в близост до язовита. Първи са напуснали домовете си жителите на ромския квартал. Хората са евакуирани превантивно в северната част на селото при близки и роднини.

Евакуацията е по искане на кмета на селото Стефка Милиева, която смятра, че има опасност от преливане и наводняване на къщите им.

Вече са взети необходимите мерки за укрепване на язовирната стена, докарана е и земекопна техника. Излишното количество вода от микроязовира се оттича в преливния канал. Дъждът в района е спрял и опасността от наводнение не е голяма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови