Quantcast

Евакуират врачанско село заради преливащ язовир

OFFNews Последна промяна на 01 август 2014 в 09:13 4613 1

Местната власт във врачанското село Малорад евакуира населението заради опасност от пропукване на язовирна стена.

Пред bTV кметът на селото Петър Гарвански съобщи, че в близост до Малорад има два язовира, които са препълнени. Направено е контролирано изпускане, но има опасност от пропукване при единия язовир - Гарвански геран. През 2012 година е имало подобна опасност със същия водоем, като по-късно му е направен лек ремонт. Според кмета обаче язовирът трябва да бъде укрепен по-добре.

Към момента са евакуирани 25 души, които живеят в близост до реката на селото. Направени са контролирани изпускания на язовира, но валежите в община Борован продължават вече близо 24 часа. 

"Всички хора в близост до язовира са евакуирани. Има обаче хора, които се връщат. Има много наводнени къщи", обясни Гарвански.

Към момента дъждът е спрял, каза още кметът. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2014 в 13:21

Някой помни ли че преди 5 месеца се споменаваше следното. И до сега не се укрепи:

"Четири язовира във Врачанско бяха обявени от Експертната комисия за крайно опасни и неподлежащи на експлоатация. Хората от съседните села обаче са против ликвидацията на водоемите, защото са единствените им водоизточници за напояване на градините и водопой на животните. В едно от тези населени места – село Малорад, беше намерен нестандартен начин за контрол и поддържане на опасния язовир Гарвански геран.

След поредната проверка язовир Гарвански геран е бракуван от Експертната комисия, която наредила да се източи и да се ликвидира. Причината е, че при напълване воден стълб от 12 м оказва голям натиск върху язовирната стена и тя се е пропукала.
"