Оцеляла от катастрофата: Като се събудих, гледам всички по земята в безсъзнание

OFFNews 05 април 2015 в 12:21 9671 8

"Като се събудих, гледам всичките хора са легнали по земята, в безсъзнание са хората, един върху друг. Аз съм цялата натъртена", разказва оцелялата в катастрофата на камиона край Върбица Нина Кирилова.

Снощи към 18 ч. камионът катастрофира и само мантинелата го спаси да падне в пропаст. Ударът изхвърлил по-голямата част от пътувалите в каросерията - общо 37 души - в дерето. Жена умира на място, друга е в кома. 25 са ранени, 8 са в болница.

След катастрофата, шофьорът и още двама-трима останали на пътя, обадили се за помощ и слезли в дерето.

Хората са работници, връщали се от район край Връбница, където брали див чесън и билки. След като свършили, събрали клони и сухи съчки, натоварили ги в каросерията, качили се и седнали върху тях. По пътя обратно минали по резервния път, защото този до Върбишкия проход е затворен заради свлачище. Там, където е станала катастрофата, има купчина пясък и чакъл и вероятно тя е причината камионът да поднесе.

На помощ се притекли спешни екипи от Сливен и Шумен. Дошла и полиция. Дрегерът показал, че водачът не е употребил алкохол. При първия разпит той е казал, че е шофирал с по-ниска скорост от максимално допустимата.

Камионът е собственост на мъж от Върбица, който купувал и препродавал билки в Преслав.

"Това е единствения начин да се прехранваме. Така се прехранваме от години", споделят хора от Върбица след катастрофата.

"Твърде рано е да говорим за причините за инцидента. Те ще станат ясни в хода на разследването", заяви говорителят на дирекцията на полицията в Шумен Ася Йорданова.

"Шофьорът е бил хоспитализиран в МБАЛ-Шумен. Проведен е кратък разпит и отново е бил отведен в болничното заведение. При разпита той е казал, че се е движил със скорост доста под разрешената за движение в такъв участък. Казал е, че е имал е проблем със спирачките, но това е нещо, което ще се проверява в хода на разследването.

Не е отчетено наличие за алкохол. Взета е проба за химичен анализ.

Започнало е досъдебно производство под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура", допълни Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews