МО няма идея колко повиквателни праща на резервисти и запасняци

OFFNews 29 април 2023 в 13:56 7454 1

войници

Снимка Архив

МО няма идея.

Министерството на отбраната не знае броя на повиквателните, които се изпрашат до резервистите и запасняците. Това става ясно от отговор на депутатско питане на Божидар Божанов, който бе министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков.

Народният представител от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" е отправил въпрос в рамките на парламентарния контрол колко са пратените повиквателни/писма/покани от януари 2020 г. досега. В мотивите си е записал, че в публичното пространство има притеснения.

Отговорът гласи, че военните окръжия не събират и не съхраняват информация за броя, тъй като се актуализира всеки ден заради промяна на данните. 

"Министерство на отбраната може да злоупотребява с това си правомощие да привиква хора, за да създава у гражданите усещане, че повиквателните са свързани с текущ военен конфликт. И не можем да кажем дали това е обичаен темп на обновяване на "регистрите" или извънредна активност", коментира депутатът.

Според него "Законът за резерва трябва да се обнови и да се заложат изисквания за съвременни информационни системи с проследимост на действията".

Преди дни МО обяви пред БНР, че през цялата 2022 г. и първите месеци на 2023 г. са връчени толкова повиквателни заповеди, колкото в годините назад до 2011-а.

"Всяка година се извършва актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет", гласеше позицията на ведомството, без да отчита факта, че подмяната на запасни и техника-запас се извършва основно през месеците февруари, март, април, август, септември и октомври.

Това се случва чрез изпращане на известия до запасни и собственици на техника-запас без мобилизационно назначение, като на място в окръжията получават повиквателна заповед и им се разясняват причините за нейното връчване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!