Митничари заловиха 54 000 кутии с цигари, пакетирани в плоскости

Само на ГКПП „Капитан Андреево“ от началото на годината са задържани над 3,5 млн. къса цигари

OFFNews 30 януари 2024 в 08:47 1318 0

ГКПП

Снимка Скрийншот

ГКПП "Капитан Андреево"

Над един милион къса контрабандни цигари, скрити в кухини на дървени заготовки за маси, откриха митничарите на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверка на камион.

Крайната дестинация на безакцизния товар е бил Западна Европа. Камионът е преминавал транзитно през страната ни.

Камионът е с турска регистрация. При пристигането си на пункта е направена проверка на митническите документи. Стоката, която е била превозвана е разнообразна, като в по-голямата част от товара са били мебелите за Австрия и Франция, обяснява Диана Маркова, експерт в Агенция „Митници“ пред bTV.

При проверката с рентгенова апаратура се виждат необичайни плътности в товара.

Прави се и физически контрол в халето за щателна проверка. Така е установено, че в 83 дървени плоскости има нерегламентиран товар. Той е бил фабрично запечатан и опакован и затова се е наложило да бъде разопаковани, допълва Маркова.

От думите ѝ става ясно, че са открити 54 000 кутии с цигари на обща стойност над 300 000 лв.

„Има данни за престъпление, така че е образувано досъдебно производство. При такива случаи обаче е трудно да се докаже вината на шофьора, защото той споделя, че не е присъствал на товаренето“, обяснява още експертът.

Само на ГКПП „Капитан Андреево“ от началото на годината са задържани над 3,5 млн. къса цигари, а за цялата минала година – над 28 млн. къса цигари, което е три пъти повече в сравнение с 2022 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството