Митничари хванаха лекарства, използвани за производство на наркотици

OFFNews 15 ноември 2021 в 14:43 1164 0

Международен канал за трафик на лекарствени препарати, използвани като прекурсори за наркотици, пресякоха митнически служители. Таблетките, съдържащи псевдоефедрин, са произвеждани в Босна и Херцеговина и доставяни чрез Турция в България, а в последствие насочвани към Чехия.

По тази схема през юли у нас митнически служители задържаха 2 190 000 таблетки при две проверки на "Капитан Андреево" и в склад в София.

В единия случай лекарствата били описани в транспортните документи като витамини, а в другия случай в транзитната декларация фигурирала реалната стока, а в последствие бил направен опит тя да бъде подменена с витамини. Констатирани са и предходни случаи, по-голямата част от които през втората половина на 2020 г., при които последваща проверка показва, че описаното в транзитните декларации се различава от представената с вносна декларация пред митническото учреждение стока.

За двата установени случая има образувани досъдебни производства. На шофьора е повдигнато обвинение по чл.242, ал.1, буква Д от НК (за контрабанда на стоки в големи размери) и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Извършва се вътрешна проверка, работи се и по установяването на други съучастници, а събраните данни ще бъдат докладвани на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!