Докладът за Кербала, част I: Рейнджърите не били готови да неутрализират кола бомба

Юлиан Христов 21 януари 2014 в 18:47 9485 1

Сградата в база
Сградата в база "Индия" след атентата. Снимка: pan.bg

Българските военни, които са изпратени през 2003 година в база "Индия" в Ирак, не са били подготвени да действат при нападение с кола бомба и проникване на камикадзе в базата. 

Това се казва в доклада на специална комисия, която през 2004 година прави анализ на причините, довели до инцидента. Тогава след нападение с кола бомба загинаха петима български войници.

Документите бяха разсекретени от Министерството на отбраната и предоставени на OFFNews по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). 

В доклада е отчетено, че „личният състав не познава в пълен обем теория и практика за действията при задържане на лица с експлозив (камикадзе) и при опит за проникване в базата с автомобил бомба“. Заключението е направено още преди контингентът да замине. По-късно става ясно обаче, че тези изводи не довели до реакция, въпреки че на контингента е заповядано обучението на рейнджърите да продължи на територията на Ирак. След атентата обаче не са открити документи, доказващи, че заповедта е изпълнена. Единствено е констатирано, че контингентът е получил от Главното командване във Флорида „Процедури и практики на пехотния взвод и изводи от войната в Ирак“ на английски език.  

Отчетени са слабости в програмата по обучение, където като цяло антитерористичната подготовка не е включена под формата на занятия. В програмата не са включени и задачите, възлагани на контингента в съответствие с правилата в арабския свят. Подготовката на военните е започнала преди те да бъдат оборудвани с оръжие, боеприпаси, каски, бронежелетки, очила за нощно виждане и други, което допълнително е отчетено като слабост. 

Като цяло подготовката е вървяла по две програми, изготвени от командването на Сухопътните войски, в които са включени 168 часа подготовка. Програмите са съобразени с информацията, с която разполагало Военното разузнаване и Разузнавателното управление на Генералния щаб. Единствената антитерористична подготовка на военните е била поднесена под формата на лекции от разузнаването на Сухопътните войски, като на рейнджърите е раздаден и наръчник. 

Времето за подготовка на контингента е било изключително малко. Решението за пращане на батальон в Ирак е взето от българското правителство на 22 май 2003 година, като първите военни са пратени на 27 юли, а на 1 и 8 август са пратени още две групи военни. За мисията заминават 460 души, с десет по-малко от предвиденото. В доклада се посочва, че формирането на контингента е продължило твърде дълго, което е отнело отвремето за подготовка. Имало е тромава процедура за извършване на медицинските прегледи, като ВМА имала възможност да преглежда максимум 40 души на ден. Това автоматично определя срок от не по-малко от три седмици за преглед, като резултатите на всеки кандидат излизат за около 7-10 дена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови