И Демерджиев отхвърли предложението на прокуратурата за спецзвено за изборите

OFFNews 24 август 2022 в 12:08 1604 2

Демерджиев

Снимка БТА

Иван Демерджиев

Вътрешният министър Иван Демерджиев отхвърли предложението на държавното обвинение за създаване на национално междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС във връзка с провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Това се разбира от негово писмо до прокуратурата, публикувано на сайта на вътрешното ведомство. В отговора Демерджиев отбелязва, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на национално междуведомствено звено.

"В Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед", пише министърът.

И допълва, че в действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки органите на МВР и на прокуратурата по време на предизборната кампания и в деня на изборите да изпълняват законово определените си функции.

"Сътрудничеството между органите на МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред", пише още Иван Демерджиев.

Това е пореден опит на държавното обвинение да създаде такова звено. Подобно предложение бе отправено и по време на миналия вот през октомври 2021 г., но тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков също отказа. А няколко месеца по-рано - през юли, то получи подкрепа само от ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови