Горският пожар край Лесичово е локализиран

Диана Варникова 23 юли 2022 в 11:17 1379 0

пожар

Снимка Авторът

Лесичово

Горският пожар до пазарджишкото село Лесичово бе локализиран, след като трети ден огнеборците гасят над 1000 дка иглолистна гора, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Рано сутринта вертолет Ми-17 на авиобазата в Крумово отново се е включил в гасенето, като на борда му е имало и пожарникар, който насочвал екипа на хеликоптера.

Частичното бедствено положение все още не е отменено и през нощта огнеборците, горските, много доброволци от района са потушавали нови огнища. Засега остава да тлее около открит склад за добити дърва, но няма опасност огънят да се разпростре към село Лесичово.

С помощта на предоставените от частни фирми булдозери са направени просеки, широки по 9-10 метра. Местни хора коментират, че не помнят такъв опустошаващ пожар през последните 20 години. Спрягат се различни версии - от самозапалване от нагрято от слънцето стъкло, предизвикало искра и запалило сухата трева, до човешка небрежност, тъй като в района се добиват дърва и има постоянно камиони и резачки.

Гората между Лесичово и Калугерово често се ползва за убежище от нелегални емигранти, които слизат от близката до двете села автомагистрала „Тракия“ и ако не бъдат заловени от полицията, продължават пътя си към столицата.

Версиите са много, но тепърва ще се уточнява какво може да е предизвикало огнената стихия в боровата гора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!