Година след смъртта на четирима миньори в "Ораново" виновни няма

ОFFNews 16 юли 2014 в 09:20 1894 0

Мина
Мина "Ораново"

Една година след трагедията в мина "Ораново", при която загинаха четирима миньори, разследването продължава да се води срещу неизвестен извършител и няма посочени виновници.

Две експертизи посочиха като виновник непроучен разлом и заключиха, че свлачището е било природно бедствие, което нямало как да бъде предвидено. Според заключението на експертите трагедията в рудника край Симитли, която стана на 16 юли миналата година, не е могла да бъде предотвратена. 

В доклада се подчертава, че опасностите от пробив на кал и вода не са детайлно проучени, не е достатъчно изяснена връзката между отделните елементи на технологията за добив.

Миньорите Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов загинаха от задушване след срутване на скали и кал в мината. В галерията, в която се намират миньорите,  изтича кал с вода и едри скални късове. След пропадането остават двама заградени и двама затрупани миньори. Въпреки опита за подаване на чист въздух през водоотливна тръба и изгребване на натрупания материал, същият ден е констатирана смъртта на двама от миньорите – Христо Младенов и Асен Стойнев. 18 дни по късно, след продължителни спасителни и издирвателни акции, бяха открити телата на другите двама затрупани миньори – Иван Лазаров и Николай Михайлов.

След трагедията министърът на икономиката Драгомир Стойнев подчерта, че администрацията не е свършила работата си по отношение на контрола.

За период от шест години в рудник „Ораново“ загубиха живота си осем миньори – трима от село Полена, по двама от Симитли и Крупник и един от село Полето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови