Двама български граждани са арестувани при международна операция срещу трафика на наркотици

OFFNews 29 ноември 2022 в 21:41 2160 0

Снимка Guardia Civil

13 от задържаните са открити на територията на Испания, сред тях и двама българи.

Двама български граждани са били задържани в рамките на международна операция с кодово име Faukas, която е реализирана на 8 ноември на територията на Испания, под ръководството на испанската Guardia Civil, с участието на служители от Белгия, Нидерландия, Франция, ОАЕ, DEA - САЩ и България, подпомагана и координирана от ЕВРОПОЛ, съобщи ГДБОП. Операцията е била насочена срещу трафика на наркотици.

Установено е, че трафикът на дрогата се е осъществявал чрез използването на морски контейнери, натоварени с легално карго. В хода на активните действия са задържани общо 13 лица на територията на кралство Испания. Сред са и двама български граждани и още две лица с чужда националност - на територията на Дубай. По време на извършените претърсвания са намерени и иззети около 530 хиляди евро, както и имущество, оценено на около 24 милиона евро.

В рамките на проведените мащабни действия по разследването, продължили две години, са иззети близо 30 тона кокаин в различни точки в Европа, основно на територията на Испания, арестувани са общо 49 лица, имащи връзка с престъпната организация.

Българите са имали конкретна роля. Те са участвали в различните етапи от трафика на кокаин. Сънародниците ни са били в Барселона, където са имали логистична роля на пристанището, съобщава БТА с позоваване на МВР. Според твърденията на вътрешното министерство, тази структура е една от основните групи, занимавали се с доставка на дрогата на европейския пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови