Демерджиев обвини предшественика си, че имоти на МВР са използвани за частни партита

OFFNews 16 август 2022 в 19:22 3935 2

Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев нападна предшественика си от редовния кабинет на Кирил Петков - Бойко Рашков, за имотите на МВР и начина, по който се използват те. Така войната между двамата се ожесточи.

"Има притеснителни ситуации за ползването на имоти по времето на г-н Рашков, включително и такива, които са почивни бази и в които трябва да отсядат служители на МВР, а има данни да са ползвани за други цели. Подробно ще бъдат огласени тези информации. В момента тече проверка", обяви Демерджиев пред бТВ.

От думите му се разбра, че имотите са ползвани за частни партита и нужди. Там се канени хора, които не са служители на МВР. И допълни, че има и случаи на предопределени обществени поръчки, но подробности за тях ще бъдат огласени след проверка, защото такъв бил подходът на Демерджиев.

"За мен е необяснимо един министър да не знае къде се намират и къде живеят заместник-министрите му. Това е позицията на Рашков. При встъпването си като министър и назначаването на политическия кабинет съм питал всеки един човек къде се е настанил и изрично съм дал указания никой да не си позволява отклонения от законовите изисквания", изтъкна Демерджиев.

Според него е несериозно "министър, който е допускал шест месеца заместникът му неправомерно да използва някакъв имот да има претенции към мен, който съм стъпил (в длъжност - бел. ред.) вчера да проверя всичко това", добави той по повод обвиненията, че един от заместниците му живее безплатно в държавен имот. Рашков настоя Държавната финансова инспекция да провери случая.

Преди дни Бойко Рашков обяви, че не е очаквал наследникът му да се поддава на натиск от "безпринципни хора".

"Аз имах самочувствието, че съм в отбора на тези, които се бореха за това ГЕРБ и ДПС да не са във властта. Стоим ли на позицията "Мутри вън!" или ще променяме тази позиция в "Мутри вътре", заяви Бойко Рашков." 

Демерджиев обясни, че предшественикът му споделил за конфликт с двама от заместниците в сегашния екип на МВР. Отношенията между двамата министри били добри и не очаквал Рашков да си промени позицията за 24 часа на 180 градуса. Демерджиев отново изтъкна, че чистка в МВР няма, а разместване на служители и причината за това е подготовката им. И изрази неудовлетворение, че двамата си говорят през медиите.  

Въпреки обещанието да няма чистка, служебният министър направи ключове промени. Шефът на националната полиция Венцислав Кирчев и двамата му заместници се разделиха с постовете си, а на негово място застана някогашният началник на криминалната полиция Атанас Илков, който в миналото ръководеше и МВР-Пловдив.

Според Рашков Илков има спорна полицейска репутация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!