Демерджиев направи промяна и в Гранична полиция

Деян Моллов е понижен, а неговото място заема заместничката му Росица Димитрова

OFFNews 10 август 2022 в 21:12 6655 0

Моллов

Снимка БГНЕС

Деян Моллов

Втора ключова промяна в МВР се случи само в рамките на два дни. В понеделник вътрешният министър Иван Демерджиев махна шефа на националната полиция Венцислав Кирчев.

Днес с поста си се раздели и директорът на Гранична полиция Деян Моллов, който е понижен в длъжност, въпреки че е назначение на служебен кабинет на Румен Радев. За рокадата съобщи БНР. 

На мястото на Моллов идва досегашната му заместничка Росица Димитрова. Засега не са ясни мотивите за промяната.

По-късно обаче от МВР уточниха пред БТА, че една от причините за замяната в ръководството на дирекцията е засиленият мигрантски поток по границата. Преди дни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че мигрантският натиск по границата с Турция се е засилил с 24 % през последния месец спрямо предходния.

Моллов ще отговаря за справянето с бежанския натиск, в борбата, с който той има опит, а Димитрова ще бъде с ресор Шенген, въпрос, който също е сред приоритетите на МВР.

Росица Димитрова е магистър по икономика от УНСС и магистър по право от Югозападния университет "Неофит Рилски". Работи в МВР от 2003 г.

Решенията на вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев стават на фона на обещанията му да няма чистка във ведомството му. При представянето на екипа си преди два дни той обаче уточни, че вероятно ще има смяна на хора, но "само тогава, когато сме убедени, че това се налага, за да се оптимизира работата на структурата". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови