Бурното море изяде плажове по Черноморието, кораб потъна в Поморие

OFFNews - Бургас 27 февруари 2018 в 14:06 7646 0

Снимка Peter Kirilov/Фейсбук

Потъналият кораб "Кук"

Бурното море нанесе сериозни щети по плажни ивици по Южното Черноморие.

Огромни вълни са разрушили предпазните диги на Северния плаж в Слънчев бряг, а водата е отнесла почти половината ивица. На места вълните са стигнали почти до крайбрежната алея в курорта. Четири заведения на плажа са изпотрошени, а много други са наводнени.

"Ситуацията беше много тежка, вятърът достигна скорост 20 м/с, а вълнението на морето 4-5 бала, поради което предпазните диги не издържаха", заявиха от фирмата - наемател на ивицата.

Подобно е положението и с Южния плаж на Несебър. Морето е стигнало до хотелите на първа линия, а приземните им етажи са наводнени. Цялата плажна ивица в момента е под водата. Частично са разрушени три от заведенията.

В Поморие бурята потопи туристическия кораб „Кук“. Кметът на общината Иван Алексиев обясни, че собственикът е бил предупреден по-рано, че корабът му не е укрепен и предстои лошо време.

"За жалост, той не е реагирал. Снощи са го търсили към 3 - 4 пъти, също не е реагирал. Къса въжета, удря борда в пристанището, пука борд, пълни се с вода и потъва. Другата щета е в рибарското пристанище. При обръщане на вятъра влиза една насрещна вълна, която събира лодките. За радост, няма потънали, а само пострадали. Цяла нощ там са работили всички от пристанището, моряци, собственици на плавателни съдове", обясни Алексиев.

Тежко остава положението в Община Малко Търново. В няколко села няма електроенергия вече 24 часа.

Няма затворени републикански пътища в областта, ограничения за тежкотоварни автомобили има за Ришкия проход и пътя Обзор – Слънчев бряг (12 т.) и за Дюлинския (3.5 т.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!