Борбата с войната по пътищата - с условни присъди

Николаос Цитиридис 23 ноември 2015 в 16:50 4154 2

Катастрофата на Ломско шосе

Повече жертви на пътя при по-малко пътнотранспортни произшествия през 2015 спрямо година по-рано - това е равносметката на МВР относно войната по пътищата, с която правителството се нае да спре веднъж завинаги.

"Битките" в тази война обаче продължават и стават все по-безмилостни, а адекватните мерки или не се взимат, или не се прилагат.

Традиционно у нас присъдите за убийство на пътя са условни. Доказателство за това е поредният случай, в който роднини на загинал на пътя пешеходец търсят възмездие. 

На 2 януари т.г. 25-годишен шофьор кара с превишена скорост на Ломско шосе в София, докато на пешеходната пътека до метрото пресичат двама мъже.

Единият успява да отскочи и да избегне удар, но 78-годишният Никола Христов е убит на място, а трупът му след катастрофата е на 20 метра от пешеходната пътека.

"Дядо виждаше по-добре от мен, реакциите му бяха бързи, още шофираше, но не успя да се спаси", разказа пред OFFNews внучката на Никола Ева Христова.

Спасилият се от удар мъж, който се превръща и в главен свидетел по делото за убийство на пътя, твърди, че дори в момента на удара шофьорът не е натиснал спирачките.

Медицинската експертиза се бави цели 3 месеца, а първото дело е насрочено за 14 октомври - 9 месеца след убийството.

На първа инстанция подсъдимият получава 4 години условно, но понеже се е признава за виновен присъдата на шофьора се намалява с 1/3 и така тя става на 2 години и 8 месеца условно и 2 години без книжка. 

В самия ден на делото обвиняемият се появява и с нов адвокат - бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. 

Роднините на загиналия ще обжалват присъдата на първа инстанция, като тяхното искане е убиецът да влезе в затвора. 

Близки на починалия коментират, че една от причините за условната присъда е, че затворите са препълнени и "няма вече как за убийство да се влиза зад решетките".

Никола Христов е бил счетоводител, като е работил в Министерски съвет, Правителствена болница и в НДК.

"Миналата година дядо отиде в Канада при чичо ми. На 78 години малко хора могат да си позволят да отидат от другата страна на земята. Винаги е помагал, както може. Просто искаме справедливост", завърши разказа си внучката Ева Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!