Български моряци спасени след месец арест в Либия

OFFNews 22 януари 2016 в 10:34 2979 0

Двама български моряци, арестувани в Либия по обвинение за трафик на петролни продукти през декември м.г., са освободени, а измъкването им от затвора е станало със съдействието на делегацията на ЕС в африканската страна. 

За задържането им в МВнР е постъпил сигнал на 3 януари, съобщи Външно. Месец по-рано плаващият под молдовски флаг малък танкер „Sunoil” с петчленен екипаж, сред които двама български граждани, е претърпял авария в международни води в близост до Либия и е подал сигнал за бедствие. Притеклият се на помощ кораб е изтеглил танкера до порт Триполи. 

Танкерът и петчленният му екипаж, в който освен българските граждани е имало двама украинци и един румънец, е бил задържан по обвинение за трафик на петролни продукти, забранен в Либия. При задържането на танкера на борда му не е имало нефтопродукти, а плавателният съд е изпълнявал курс, който не е предвиждал влизане в либийски териториални води. 

След получаване на сигнала Министерството на външните работи, чрез посолствата ни в Италия и Либия, предприе незабавни мерки за изясняване на причините за задържане, на местонахождението на българските моряци и на възможностите за освобождаването им. Проведени бяха срещи с представители на либийското посолство в София. На румънската и украинската страна бе предложено да бъдат предприети координирани действия по случая. Потърсено бе съдействие и от Делегацията на ЕС в Либия, уточняват от МВнР. 

Съдът в Триполи на 12.01.2016 г. оттегли обвиненията към екипажа и постанови освобождаване на членовете му. На 15.01.2016 г. двамата български моряци се завърнаха в страната, допълват от Външно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови