Quantcast

Пожарникарят дошъл пръв на мястото: Завода просто го нямаше

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2014 в 20:25 10611 3

Горни Лом
Останките от взривилия се завод "Миджур" в Горни Лом

Нямах никакво съмнение дали трябва да влезем в завода, защото имахме информация за пожар и хора, които са заклещени. Още с пристигането видяхме, че цех "C" го няма. Първото ми впечатление беше, че просто няма как да има оцелели хора в този цех.

Това заяви в с. Горни Лом началникът на пожарната в Белоградчик Пламен Петров, който заедно с още трима души е първият човек, който отива до мястото на трагичния инцидент, отнел живота на 15 души, предаде БГНЕС.

Пристигнахме на мястото на произшествието около 17:45 часа вчера, разказа Петров. Пожарникарите са получили информация от местните за пожар в завода, който трябва да загасят. Когато пристигнали до цеха видели, че него вече го няма.

"Нямаше нищо, гореше огън. Опитахме да стигнем до мястото, на което гореше огънят, но се чуваха слаби взривове и прецених, че няма смисъл да рискувам живота и здравето на своите служители и ги изтеглих на по-безопасно място", разказа повече за първите минути след трагедията Петров.

След като са се изтеглили, тримата пожарникари и един представител на завода са започнали да викат и да търсят оцелели. "Никой не се обаждаше и преценихме, че живи хора няма. Претърсихме малко по-отдалечените сгради, които бяха полуразрушени - търсихме под столове, маси, мазилки и т.н, викахме още, но след като преценихме, че и там няма хора, се оттеглихме", разказа той.

Общо в завода четиримата са останали около 15 - 20 минути, а веднага след като са го напуснали са се чули нови взривове, което по думите на Петров е доказало, че решението да се изтеглят е било правилно.

"Влязохме с информация, че вътре горят и се опитахме да ги спасим. Нямах съмнение дали трябва да влезем", призна той. Четиримата са влезли в завода със служебен автомобил и два пожарогасителя.

Пламен Петров и подчинените му ще бъдат предложени за награда, въпреки нарушението на правилата за безопасност, подчерта директорът на "Пожарна безопасност" Николай Николов. Те са направили всичко възможно да помогнат, макар да са установили, че няма на кого, добави той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2014 в 14:58

Аман от олигофрени, които се гаврят с трагедията на хората и търсят облаги от това за предстоящите избори... Spirit ли си, самият сидеров или някое негово сателитче, вземи се скрий някъде и се засрами... един и същи пост под всяка публикация за трагедията… Отговорността е на всички вас, дето се скъсахте да крадете 25 години и нямахте наяждане, МРЪСНИ ДОЛНИ ОТРЕПКИ… Докарахте хората в България до положение да просят и да работят в нечовешки условия за пари, които вие – ИЗРОДИ харчите за закуската си… Засрамете се и помислете, защото възмездието ще ви стигне… Застанали сте в алчността и мерзостта си срещу Вселенските закони, а това не остава безнаказано и много скоро ще плащате скъпо и прескъпо за всичко…. Променете се или се продънете в дън земя!!! Бумеранга се завърта и удря оня, който го е хвърлил… Но лошото е, че по пътя си посича и невинни, като тези изстрадали души в Горни Лом… Поклон пред Паметта им!!!

02.10 2014 в 23:03

Трагедията в с. Горни Лом е резултат от политиката на правителствата на прехода, които прехвърлиха с лека ръка отговорността по обезвреждането на негодни оръжия, боеприпаси и взривни вещества на частни фирми.

Това се казва в съобщение на пресцентъра на партия "Атака".

От политическата формация изказват съболезнования към близките и семействата на загиналите при взрива в цеха за боеприпаси край видинското село.

"Поредният взрив в село Горни Лом, след тези в Челопечене, Казанлък, завод "Арсенал", Петолъчката и Костенец, нямаше да се случи ако ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция не бяха гласували през 2012г. против Закона на "Атака" за утилизирането на боеприпасите", категорични са от партията на Волен Сидеров.

"Предложението на "Атака" предвиждаше всички дейности и контрол по обезвреждане на боеприпаси и взривни вещества да се осъществяват и контролират от Министерство на отбраната на Република България, като първостепенна задача е безопасността на населението и гражданските обекти, в близост до местата за обезвреждане, както и тази на работниците и служителите в тях. През 2012г. "Атака" настоя да се прекратят всички досегашни договорни отношения, с които на частни предприятия или юридически лица са предоставени оръжия, боеприпаси и взривни вещества, подлежащи на обезвреждане, като всички те бъдат върнати в едномесечен срок в складовете и поделенията на Министерството на отбраната", припомнят от пресцентъра на партията.

"Законопроектът на "Атака" премахва основната причина за подобни трагични случаи, а именно възможността за гонене на свръхпечалба за сметка на сигурността на хората", допълват от партията.

"Жертвите от трагедията в с. Долни Лом ще лежат на съвестта на представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и Синята коалиция, които отхвърлиха законопроекта на АТАКА за утилизиране на боеприпасите през 2012г. след взрива в складовата база за съхранение и утилизация на боеприпаси Стралджа-Мараш, чиято дейност се оперираше от частната фирма "Берета трейдинг", завършва съобщението на "Атака"

02.10 2014 в 20:56

Гюро Петров винаги е на поста !?!