Пожарникарят дошъл пръв на мястото: Завода просто го нямаше

OFFNews 02 октомври 2014 в 20:25 11441 5

Горни Лом
Останките от взривилия се завод "Миджур" в Горни Лом

Нямах никакво съмнение дали трябва да влезем в завода, защото имахме информация за пожар и хора, които са заклещени. Още с пристигането видяхме, че цех "C" го няма. Първото ми впечатление беше, че просто няма как да има оцелели хора в този цех.

Това заяви в с. Горни Лом началникът на пожарната в Белоградчик Пламен Петров, който заедно с още трима души е първият човек, който отива до мястото на трагичния инцидент, отнел живота на 15 души, предаде БГНЕС.

Пристигнахме на мястото на произшествието около 17:45 часа вчера, разказа Петров. Пожарникарите са получили информация от местните за пожар в завода, който трябва да загасят. Когато пристигнали до цеха видели, че него вече го няма.

"Нямаше нищо, гореше огън. Опитахме да стигнем до мястото, на което гореше огънят, но се чуваха слаби взривове и прецених, че няма смисъл да рискувам живота и здравето на своите служители и ги изтеглих на по-безопасно място", разказа повече за първите минути след трагедията Петров.

След като са се изтеглили, тримата пожарникари и един представител на завода са започнали да викат и да търсят оцелели. "Никой не се обаждаше и преценихме, че живи хора няма. Претърсихме малко по-отдалечените сгради, които бяха полуразрушени - търсихме под столове, маси, мазилки и т.н, викахме още, но след като преценихме, че и там няма хора, се оттеглихме", разказа той.

Общо в завода четиримата са останали около 15 - 20 минути, а веднага след като са го напуснали са се чули нови взривове, което по думите на Петров е доказало, че решението да се изтеглят е било правилно.

"Влязохме с информация, че вътре горят и се опитахме да ги спасим. Нямах съмнение дали трябва да влезем", призна той. Четиримата са влезли в завода със служебен автомобил и два пожарогасителя.

Пламен Петров и подчинените му ще бъдат предложени за награда, въпреки нарушението на правилата за безопасност, подчерта директорът на "Пожарна безопасност" Николай Николов. Те са направили всичко възможно да помогнат, макар да са установили, че няма на кого, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови