Арестуваха общински съветник от Възраждане в Земен

Той е обвинен в участие в схема за купуване на гласове. От партията твърдят, че става дума за политическа репресия

OFFNews 03 ноември 2023 в 16:42 4423 0

Димитър Димитров

Снимка Стопкадър Нова телевизия

Димитър Димитров

Арестуваха общинския съветник от "Възраждане" Димитър Димитров в пернишкия град Земен, съобщи Нова телевизия.

Той е бил арестуван тази сутрин по време на масирана спецоперация на ОДМВР-Перник в целия пернишки регион. Причината за акцията са сигналите за високия брой допълнителни адресни регистрации преди изборите на 29 октомври.

Димитър Димитров бе избран за общински съветник на местни вот в неделя. Той категорично отрича да е участвал в схеми за гарантиране на гласове срещу заплащане.

„Нямам регистрации с цел гласуване. Не ме притеснява този арест, в никакъв случай. Не съм давал никакви пари. Даже се учудвам, че толкова много хора се съобщават като регистрирани”, каза Димиторв.

Началникът на „Икономическа полиция” към ОДМВР-Перник Кирил Иванов съобщи, че към настоящия момент има образувано досъдебно производство за престъпление срещу политическите права на гражданите. Изяснява се неговата съпричастност по повод изготвяне на документи за регистрация на лица на територията на Община Земен.

Става дума за над 30 души, регистрирани на един адрес. Назначени са експертизи, които да покажат къде са изготвени документите, от кого са представени и по какъв начин. Към момента тече разследване за купуване на гласове, уточни Иванов.

Населението на град Земен наброява около 1800 души. Преди дни поверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройство установи допълнително регистрирани 180 души. Оказа се, че тези хора не живеят там и бяха дерегистрирани. Подозренията са, че въпросните регистрации са били потенциални гласове за местния вот.

От "Възраждане" реагираха на ареста на Димитров със следната позиция:

"Поредната репресия срещу "Възраждане" е в ход. Кандидатът ни в Земен се изправя на балотаж срещу бившия директор на жандармерията от ГЕРБ. Понеже "Възраждане" ще спечели балотажа в Земен, ГЕРБ активират добре познатите им мутренски практики. Бившият шеф на жандармерията ползва жандармерията за политически натиск.

Сега какво трябва да очакваме? Да арестуват и другите ни кандидати в Габрово и в Банкя?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки