Quantcast

Алпинистът Иван Масларов загина след падане в прохода "Вратцата"

Offnews Последна промяна на 22 септември 2014 в 11:17 6533 4

Алпинист загина след падане в прохода

Алпинист загина, докато изкачвал скала на прохода "Вратцата", където от края на миналата седмица се провежда международна алпиниада.

56-годишният софиянец Иван Масларов е паднал от 20-метрова височина. Инцидентът е станал около 19.00 часа.

Мъжът е откаран веднага в центъра за спешна помощ, но въпреки усилията на лекарите е починал. Той е имал множество наранявания, предимно на главата.

Според полицията във Враца мъжът се е катерил по скала по необозначен, немаркиран и необезопасен маршрут.

По случая в РУП-Враца е образувано досъдебно производство.

Преди повече от година на "Вратцата" загина един от най-популярните български катерачи Георги Костов, след падане от 15-метрова височина.

Масларов е бивш шеф на федерацията на алпийските клубове у нас. Той е съпруг на загиналата през 2004 година под Еверест Мариана Масларова. До последно не е ясно дали жената е успяла да изкачи върха. За последно тя е била видяна от двама шерпи на височина 8680 м. Малко по-късно други двама руснаци съобщили, че Масларова е успяла да слезе в по-долния лагер на 7800 м, и оттогава следите ѝ се губят. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.09 2014 в 19:23

Катеря се, да. Независимо дали е Байно или Райно, в България има за цялата история на алпинизма 3 или 4 случая, в които човешката грешка не е причина за инцидента. Това, че подхождаш по този начин към това, което казвам означава само, че не си слушал достатъчно каквото са ти говорили инструкторите и докато не си го набиеш в капата е по-добре да не доближаваш стена, за да не четем и теб. Всеки екстремен спорт те помпа с адреналин и в такова състояние човек винаги има едно такова вътрешно усещане, че може да минава между капките. И минава - 1, 2, 3, 100 пъти. На 101вия става фал. Умната!

22.09 2014 в 17:02

"ххх", говорейки така уверено за безопасност и инциденти в алпинизма, навярно си алпинист? Неее, не вярвам. Иначе щеше да замълчиш с простотиите си. Все пак това е Байно.

22.09 2014 в 14:57

Ako e негов избор - нека да го уважаваме.
Ако е грешка - нека се поучим.

22.09 2014 в 12:35

Жалко за човечеца. За съжаление на много хора не им увира в главата, че техниката на безопасност е направена строга и "досадна" точно за това - за да пази човек от грешки и самонадеяност, които в почти всички случаи при тези спортове са причина за инциденти...