712 кг хероин хванати на границата, за които Борисов се похвали в ООН

OFFNews 29 септември 2018 в 15:47 5922 0

712 кг хероин хванати на границата, за които Борисов се похвали в ООН

Снимка Дора Атанасова, БНР

712 кг. хероин на стойност над 46 млн. лв. са задържали властите на ГКПП "Капитан Андреево". Акцията беше обявена публично от премиера Бойко Борисов по време на изказването му в ООН в петък. Тази година България е съ-домакин на Срещата за борба със световния проблем с наркотиците, организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп, а залавянето на рекордната пратка съвпадна с провеждането ѝ.

Задържаният вчера на пункта "Капитан Андреево" хероин е най-голямата пратка дрога, залавяна досега на българска граница.

Наркотикът е открит в два ирански ТИР-а, превозващи строителни материали от Иран за Австрия. Единият е хванат в четвъртък, а другият в петък. Наркотикът е бил укрит по идентичен начин, между плоскости от гипсокартон. Хероинът обаче не е бил засечен от рентгена. 

"Хероинът е бил опакован и поставен между самите плоскости, които са били плътно слепени една до друга", каза окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, цитиран от БНР

"Още е рано да се говори за разбит канал за наркотици, защото се водят следствени действия", каза Георги Георгиев, директор на "Митническо разузнаване и разследване" към Агенция "Митници".

"Установен е получателят - дружество в страна-членка на ЕС. Своевременно са уведомени правоохранителните органи в съответната държава по линия на наркотрафика".

Двамата ирански шофьори са задържани до 72 часа от прокуратурата. Предстои искане в съда за постоянното им задържане под стража. Ако бъдат признати за виновни според закона се предвижда затвор до 20 години и глоба до 300 хиляди лева.

Залавянето на пратката идва и на фона на плачевната статистика от работата на МВР, което се похвали, че през юни месец е задържало 0.84 кг. хероин и 0,06 кг. кокаин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!