1600 пистолета и автомата иззети в Европа в акция, ръководена от полицията в България и Румъния

Красимир Крумов 04 април 2023 в 18:25 4852 0

Снимка Европол

По време на операцията Conversus, координирана от България и Румъния са иззети 1 621 огнестрелни оръжия и 24 735 патрона и експлозиви

Над 1600 единици огнестрелно оръжие и почти 25 хиляди патрони са били конфискувани в рамките на мащабна няколкоседмична полицейска акция в рамките на операцията на Европол Conversus, съобщи агенцията на ЕС Европол. Акцията е била ръководена от полицията в България и Румъния, задържани са 22 души.

"В операция, ръководена от Румъния и България, правоохранителните органи от общо 31 държави са се насочили към лица, заподозрени в закупуване на оръжие от трафиканти на огнестрелно оръжие. Тъй като снабдяването с незаконни огнестрелни оръжия става все по-трудно и скъпо, отделни лица и организираната престъпност често прибягват до преработени алармени и сигнални оръжия. Тези пистолети за халосна стрелба са се превърнали в предпочитано оръжие за престъпниците, тъй като някои модели са се оказали лесни за препрвяне за изстрелване на бойни патрони", се казва в съобщението на Европол.

Повечето от конфискуваните алармени и сигнални оръжия са модели, произведени в Турция преди промяна в националното законодателство, свързана с производството им. Тези оръжия са били внесени в ЕС и законно предлагани за продажба в България и други държави-членки. Веднъж продадени обаче, те често са са ставали част от трафик през границите и превръщани в смъртоносни оръжия в други страни в или извън ЕС. Този процес на преправяне е модифициране на оръжията, за да могат да стрелят с бойни патрони, което е незаконно. Веднъж преработени, оръжията се разпространяват по незаконни канали, което допринася за пролиферацията на нелегално огнестрелно оръжие.

Операция Conversus в числа:

143 обискирани къщи

22 арестувани

Иззети са 129 огнестрелни оръжия

Иззети са 1 492 непреработени и преработени сигнално-известителни оръжия

Иззети са 24 735 патрона непреработени, преработени и бойни боеприпаси

Иззети са 6 ръчни гранати, 276 килограма динамит, 299 детонатора и над 21 килограма барут.

В акцията са участвали Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения , Испания, Швеция, Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Украйна, Обединеното кралство

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews