Жена се отрови с билков чай от аптека в София

OFFNews 13 септември 2016 в 14:54 24945 6

Жена се отрови с билков чай от аптека в София

Снимка БГНЕС, архив

Жена е приета във ВМА с влошено здравословно състояние, след като е пила билков чай „Залист, миши трън, див чемшир“. Чаят е купен от билкова аптека в столичния комплекс "Красно село".

Според лекуващия лекар, оплакванията на пациентката отговаряли на „холиколитичен токсидром“, характерен при поглъщане на атропин и близки до него алкалоиди. Жената е приета в болница и изследванията показали, че в организма ѝ действително е наличен атропин - в концентрация, достатъчна да причини токсично въздействие. 

За инцидента са уведомени 6 Районно управление, както и Софийската районна прокуратура. Образувано е досъдебно производство за продажбата на опасни за здравето хранителни вещества. 

В хода на разследването е извършено претърсване в търговския обект, от който бил закупен описания по-горе продукт, като са иззети наличните в него опаковки чай с етикет „Залист, миши трън, див чемшир“, идентични с този, консумиран от свидетелката К. С. Едновременно с това са сезирани както Българската агенция по безопасност на храните, така и Изпълнителна агенция по лекарствата – с оглед предприемане от тяхна страна на всички необходими мерки за преустановяване разпространението на продукта в търговската мрежа в цялата страна, съобщиха от прокуратурата.

Независимо от уведомяването на компетентните институции, в кръга на своите правомощия и в рамките на образуваното производство, прокуратурата извършва цялостна проверка както на дружеството – производител на търговския продукт, съдържащ опасни за здравето вещества, така и на доставчика на този продукт. По отношение на тези дружества е установено, че те се намират респективно на територията на обл. Пловдив – в с. Руен и в с. Копривлен – общ. Хаджидимово, обл. Благоевград.

До настоящия момент по досъдебното производство са разпитани множество свидетели, назначени и изготвени са необходимите експертизи, приобщени са относими писмени доказателства. Разследването се извършва от 06 РУ СДВР, като ще приключи в максимално кратък срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

6

Лопе де Вега

13.09 2016 в 20:42

Спринцовка с атропин имаше в кутията на всеки противогаз за случай на химическо нападение. 1991 г. - Израел.

Поздрав!

13546

4

BARAСK OBANANA

13.09 2016 в 15:53

Тук сте писали и името на продукта и аптеката от която е купен, за което поздравления .А защо не пишете за имената и фирмите производители на некачествени храни в големи хипермаркети.

10538

3

Black Hex

13.09 2016 в 15:29

За порностатиста (ba4uKiko), две опаковки чай за моя сметка! Плащам веднага. ;)

10538

2

Black Hex

13.09 2016 в 15:27

Допълнение: Жената с чая е същата жена от онзи случай с натровеното от гъби семейство преди 2-3 месеца. Тогава изтеглиха цялата партида полски гъби от оная голяма верига дето карала своите служители да влизат в заключени входове на блоковете по кварталите на София.
Чаят е купен от аптека за баща и. От него са пили и тя и мъжът и. Чиста случайност е, че не са се гътнали още тогава с такива дози атропин. Див късмет е, че веднага са потърсили лекарска помощ.