Здравното министерство обяви поръчка за лекарства за 1,2 млрд. лева

OFFNews 02 декември 2016 в 16:40 4664 0

Малко преди в здравното министерство да влезе служебен министър ведомството обяви поръчка за лекарства на стойност близо 1,2 млрд. лева без ДДС. 

Точната сума на поръчката е 1 109 382 857.11 лева без ДДС. 

Обществената поръчка е за лекарства от Позитивния лекарствен списък, т.е. за лекарствата, за които заплаща държавата. 

Процедурата е обявена чрез Електронната система за събиране на заявки от регистрираните в системата лечебни заведения. В рамките на процедурата са събрани заявки от 145 лечебни заведения, става ясно от документите за поръчката.

От броя става ясно, че чрез поръчката няма да се закупуват лекарства за всички държавни или общински лечебни заведения в страната. Затова се очаква за останалите болници да бъдат проведени допълнителни търгове. 

Обществената поръчка е за закупуване на около 800 медикамента. 

Срокът, в който търговците могат да обявят желание да се включат в търга, е 11 януари 2017 г. 

Споразуменията с търговците ще важат за срока от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2018 г. 

Постъпилите от търговците предложения ще бъдат класирани в зависимост от най-ниската цена, става ясно още от документа. 

Интерес за участие в поръчката има от около 30 търговци на лекарства, като вероятно те ще са сред най-големите. 

Изборът на изпълнител ще стане след провеждане на електронен търг, до който ще бъдат допуснати търговците, отговарящи на условията за участие. Електронният търг ще се провежда със стъпка за намаляване на цената, като стъпката ще е 0,3%.

Споразумения за всеки медикамент ще се сключват с двамата търговци, предложили най-ниска цена. До изтичането на срока на споразумението няма да може да се сключва договор с друг търговец за съответния медикамент. 

Идеята лекарствата, заплащани от държавата, да се купуват с централизирана обществена поръчка беше обявена от здравния министър Петър Москов още миналата година. Целта е да се уеднакви цената, на която един и същи медикамент се купува в болниците, тъй като през последните години се е случвало болници с приблизително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства на няколко пъти по-високи цени. 

До 2011 г. търговете за редица лекарства се правеха от здравното министерство. 

Все пак не е ясно защо обществената поръчка е обявена чак сега, след оставката на кабинета, при положение че се обсъжда от повече от година, и защо не са включени всички общински или държавни болници в страната. По тези въпроси отправихме запитване към Министерството на здравеопазването и очакваме отговор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови