За първи път в света трансплантираха трахея

OFFNews 07 април 2021 в 16:34 1105 0

Лекари от Ню Йорк извършиха първата трансплантация на трахея в света, съобщи Ей Би Си. Интервенцията е осъществена в Mount Sinai Hospital.

Рецепиентът е Соня Сейн, 56-годишна социална работничка от Ню Йорк. Тя е имала тежки увреждания на трахеята заради многократна интубация след астматичен пристъп и няколко неуспешни хирургични опита за реконструкция на трахеята. Жената се е чувствала толкова зле в последните месеци, че дори е пожелала да бъде включена в системата за палиативни грижи.

Единственият начин Сейн да диша сравнително нормално бил с трахеотомия – отвор в шията, от който тя си поема въздух и чрез тръба той стига до белите й дробове.

"Когато си поех въздух за първи път… беше рай“, казва Сейн след успешната процедура.

Д-р Ерик Генден, хирургът ръководил операцията, проучва трансплантацията на трахея в последните 30 години. Според експерти присаждането на подобни органи е изключително трудно за осъществяване.

Най-голямото предизвикателство пред медиците е било създаването на кръвоснабдяване в трахеята, която е орган с много малки кръвоносни съдове.

Операцията е продължила 18 часа и в нея са се включили около 50 различни специалисти.

Сега пациентката се намира в болница под наблюдение, но лекарите казват, че няма никакви индикации тялото й да отхвърли новия орган.

Сейн вече диша и се храни нормално, но все още има отвор в шията си, за да могат лекарите безпроблемно да преглеждат трансплантираната трахея. След няколко седмици и той ще бъде затворен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews