Всеки втори медик е ставал жертва на вербална агресия по време на работа

OFFNews 09 септември 2022 в 09:47 1144 0

Иван Маджаров

Снимка БЛС

За упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7 на сто от лекарите, каза Маджаров

55% от лекарите у нас са били жертва на вербална агресия по време на работа. За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби - 17 на сто. 

Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински Форум, цитирайки проучване направено от агенция „Тренд" за БЛС. И добави, че за упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.

„Реалните случаи обаче са в пъти повече", коментира д-р Иван Маджаров. 

Председателят на БЛС изнесе данни от проучване на Съсловната организация, според което 53% от лекарите в Италия са били жертва на насилие. Оказва се, че ситуацията в близката до нас Турция е много по-сериозна, там почти 90% от заетите в здравния сектор са били жертва на насилие поне веднъж през кариерата си.

Д-р Маджаров коментира, че агресивното поведение се генерира основно от: загриженост за здравословното състояние, дългото чакане, усещането за лошо качество на получените грижи и произтичащото от това неудовлетворение от отношението на медицинския персонал. 

"Физическата и вербалната агресия срещу заетите в здравния сектор не само, че поставя в риск живота и здравето на медиците, има отрицателно въздействие върху психологическото и физическото им благосъстояние, но и сериозно засяга и мотивацията им за работа. В резултат на това, насилието неминуемо компрометира качеството на грижите и излага на риск предоставянето на здравна помощ на пациентите", категоричен беше д-р Маджаров.

По данни на прокуратурата до юли тази година производства за нанесени телесни повреди на медицински специалисти, са образувани срещу 8 лица, а осъдените са 5.

Като в посочената статистика не влиза един от последните фрапиращи случай от това лято, когато мъж и жена нападнаха и душиха младата лекарка Айлин Ахмед в Центъра за спешна помощ в Шумен. След намесата на БЛС и благодарение на бързата реакция на Прокуратурата нападателите получиха максималната присъда, която предвижда законодателството. Майката е осъдена на 1 година лишаване от свобода с тригодишен срок на изпитание, а бащата - на 6 месеца също с тригодишен срок на изпитание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews