Връщат Съвета по цени на лекарствата в здравното министерство

Вероника Шербанова 15 януари 2014 в 17:18 1385 0

Здравният министър Таня Андреева

Съветът по цени и реимбурсиране ще се върне в здравното министерство. Това съобщи здравният министър Таня Андреева след заседанието на Министерския съвет.

По време на заседанието на правителството бяха приети краткосрочни мерки, с които да се подобри контролът в здравната система.

Със засилването на контрола целим да се подобри финансовото състояние на Здравната каса. В момента Касата плаща повече средства за лекарства, отколкото за лечение на пациентите, посочи Андреева.

Никъде по света не се разходват толкова средства за консумативи и медикаменти, както у нас. Максимумът на разходите в другите страни е 30%. Ако не се приемат мерки, скоро НЗОК няма да може да покрива дейността на болниците, коментира тя.

Сред одобрените от правителството мерки е въвеждането на правила, при които болниците ще подписватдоговори със Здравната каса. НЗОК ще договаря и цените на лекарствата, и отстъпките, допълни Андреева. 

По този начин фирмите няма да могат да участват в обществени поръчки, като предлагат цени над договорените с Касата. В момента има случаи, в които предложените цени са 19 пъти по-високи от договорените с НЗОК, категорична е Андреева.

Освен това се оказва, че в големите болници, в които би трябвало цените на закупените лекарства да са най-ниски заради по-големите закупени количества медикаменти, цените всъщност са най-високи, уточни тя.

Предвижда се и позитивният лекарствен списък да се отваря само веднъж годишно и само тогава да могат да се включват нови медикаменти. В случай, че има заболяване, за което до момента не е имало медикамент в позитивния списък, лекарствата ще могат да се включват. Промяната ще важи за всички останали случаи, посочи Андреева.

Целта на тези промени, както и на връщането на Съвета по цени и реимбурсиране в Министерството на здравеопазването, е да се въведат контролни механизми. Досега НЗОК беше само пасивен платец – изплаща всяка фактура, която й се предостави, без да има механизми за контрол и за участие във взимането на решенията, допълни здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови