Вирусолог: Няма драма с новия подвариант Пирола

OFFNews 26 октомври 2023 в 12:33 1185 0

Радостина Александрова

Снимка БТА

проф. Радостина Александрова

"Няма как да познаем подварианта на COVID-19 Пирола, но няма повод за „драма“. Той се появи в средата на месец август. Няма нещо различно в клиниката, тя е типична за Омикрон", това каза вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

В сряда от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че в София е регистриран случай на Пирола. Типичен симптом за подварианта на Омикрон е зачервяването на очите.

При COVID-19, както и при другите вируси, има по-уязвими групи хора, напомни проф. Александрова. Тя допълни, че трябва да свикнем с това, че вирусът ще е с нас, а какъв ще бъде сезонният му профил на разпространение още не е известно.

Това, което вълнува учените сега, е дългият COVID, поясни тя. Доста проучвания сочат, че ваксината срещу COVID-19 дава в някаква степен защита от появата на COVID, а има експерти, според които ваксината ще помогне и при вече развил се „дълъг Ковид“, допълни вирусологът.

Проф. Александрова напомни, че ваксините намаляват риска от тежко боледуване и от смърт. Тя коментира и страничните ефекти, по нейни думи РНК ваксините са показали висок профил на безопасност, а появилите се реакции могат да бъдат веднага овладени от специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!