Великобритания одобри моноклонален препарат за лечение на коронавирус

OFFNews 20 август 2021 в 15:28 2747 0

Снимка Getty Images

Британският регулаторен орган одобри лекарството с моноклониални антитела "Ронаприв" за профилактика и лечение на новия коронавирус, съобщиха световните информационни агенции, предаде БТА.

Препаратът, който е разработка на амерканската биотехнологична компания "Редженерон" и на френската "Рош", може да са поставя мускулно или венозно. "Ронаприв" действа на лигавицата на дихателната система и пречи на коронавируса да стигне до клетките.

Данните от клиничните изпитвания показват, че той помага за преодоляване на симптомите на COVID-19 и може да намали вероятността от настаняване в болница.

"Тази страхотна новина от независимия регулаторен орган, отговарящ за контрола на лекарствата, означава, че Великобритания е одобрила първи терапевтичен препарат, предназначен специално за лечение на COVID-19," заяви министърът на здравеопазването и социалните въпроси Саджид Джавид.

Според последните правителствени данни 89,6% от пълнолетните британци или 47,4 милиона души са получили първата доза от ваксина срещу новия коронавирус. Напълно имунизирани са 40,9 милиона или 77,5% от възрастното население на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!