Вдовица съди здравното министерство за 500 000 лева заради фатално бездействие

OFFNews 30 януари 2018 в 21:24 3606 2

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков

"Една година след смъртта на съпруга ми – Георги Хрисимов, който кандидатства за финансиране на белодробна трансплантация в чужбина към Министерство на здравеопазването и Комисията за лечение в чужбина, аз, неговата съпруга Христина Хрисимова, съдя МЗ за незаконосъобразни действия, бездействие и неоснователно бавене на процедурата по одобрение, които доведоха до невъзможността съпругът ми да дочака трансплантацията."

Това съобщи в писмо до медиите вдовицата на 43-годишния пациент, който е починал от идиопатична белодробна фиброза. Стойността на иска е 500 000 лева.

Хрисимов е кандидатствал за финансиране на трансплантация пред Комисията за лечение в чужбина през юли 2016 г.

Здравният министър днес реагира на писмото на съпругата - с негова заповед Инспекторатът на МЗ и Изпълнителната агенция „Медицински одит“ влизат на проверка в Комисията за лечение в чужбина.

Проверката ще обхване трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали Комисията.

Докладът трябва да бъде представен на министъра до 20 февруари.

Ще разберем кой точно не си е свършил работата от администрацията, за да може да си понесе отговорността. Министърът ще бъде безкомпромисен, заяви зам.-министърът Бойко Пенков на извънреден брифинг.

Той твърди, че този случай е във фокуса на вниманието на МЗ и вече е получено становище от проф. Валтер Клепетко от Университетска болница - Виена, в което се казва, че трансплантацията е невъзможна заради общото състояние на пациента.

От началото на годината комбинирана проверяваща група изследва цялостната дейност на Комисията за лечение в чужбина и се очаква до дни да представи доклада си на министъра. Целта на анализа е в Комисията за лечение в чужбина да се направят такива промени, които да са в услуга на хората, обявиха от пресцентъра на МЗ.

Искаме да подобрим дейността на Комисията, така че от една страна да няма административно забавяне на процедури, а от друга страна да няма злоупотреба с права, посочи още зам.-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови