Ваксинираните няма нужда да спазват карантина, ако са контактни с COVID-19, твърдят експерти

OFFNews 11 февруари 2021 в 11:18 4231 0

Хората, които са получили втора доза от ваксината за COVID-19, не е нужно да се карантинират, ако имат контакт с вирусоносители, обяви американският Център за контрол на заболяванията (CDC) в актуализираните препоръки на сайта си.

Обикновено карантината се препоръчва и за здрави хора, които са били контактни. По време на карантината хората трябва да се изолират между една и две седмици - в зависимост от правилата в различните държави. У нас контактните се карантинират за 10 дни.

Актуализираните насоки на CDC казват, че три месеца след ваксинацията хората няма нужда да се изолират, ако липсват симптоми на заболяването. За ваксинирани се считат хора, за които са минали поне две седмици от поставяне на втората доза от ваксината или от поставянето на еднодозова ваксина.

За ваксинираните обаче остава в сила препоръката да носят маска, да спазват социална дистанция и да избягват масови събирания и места с лоша вентилация.

Според CDC все още не е уточнен рискът от пренасяне на вируса от хора, които са ваксинирани. Въпреки това се приема, че ваксинацията предотвратява симптоматичното протичане на COVID-19, a пренасянето на вируса от пациенти със симптоми и хора непосредствено преди развиване на симптоми играе по-важна епидемична роля от пренасянето от асимптоматични пациенти.

CDC освен това препоръчва хората, оздравели след COVID-19, да не бъдат поставяни под карантина в следващите 90 дни, ако са контактни с вирусоносител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови