Ваксинирани срещу COVID: 5 грешки, заради които може да се заразите отново

OFFNews 05 април 2021 в 16:27 4804 1

Снимка Pixabay

Имунизацията срещу ковид инфекцията ни приближава към победата над пандемията, но все още съществува вероятност да се заразим дори след ваксиниране, съобщава специализираният портал Medik Forum. Макар ваксините да снижават значително вероятността от повторно заразяване, отговорността да се спазват противоепидемичните мерки остава. Експертите акцентират върху пет грешки, които повишават шанса за реинфекция.

Неправилно носене на маската

Много хора смятат, че след ваксинация необходимостта от маска отпада. Това не е така. Докато не се сформира популационен имунитет (това ще се случи, когато значителна част от хората по света се ваксинират) маските ще бъдат актуални. Според препоръките на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) получилите две дози от ваксината могат да свалят маските само в условията на ниско разпространение на инфекцията.

Отказ от ваксина заради преболедуване

Проучвания са установили, че ако човек е в рискова група, дори след преболедуване от COVID-19, има висока вероятност да се зарази отново. Ваксината снижава този риск, затова отказът от нея е грешка. Освен това лекарите предполагат, че ваксинационният имунитет при тези, които са преболедували, е допълнителен защитен фактор.

Пътешествия по никое време

Да смяташ, че направената ваксина автоматично ти дава "зелена светлина" за пътешестване е грешка. Експертите смятат, че докато не се ваксинират достатъчно хора по целия свят, подобни пътувания трябва да се предприемат много предпазливо, като се отчита циркулацията на новите мутации и варианти на коронавируса в съответния район. Хората, на които се налага често да пътуват по работа, дори след ваксинация, трябва да спазват предпазните мерки.

Отслабен имунитет

Експертите допускат, че ваксината може да е по-нискоефективна при хората с отслабен имунитет. Това автоматично ги излага на по-висок риск от повторно заразяване. По тази причина някои лекари смятат, че на хората с компрометиран имунитет и придружаващи заболявания може да им се наложи по-често да се реваксинират.

Престой дълго време в затворено помещение

Макар и да сме имунизирани, както и по-рано някои видове дейности са относително безопасни, а други - съпроводени с по-висок риск от инфектиране. Продължителният престой в затворено помещение, особено в многолюдни обществени сгради, остава опасно и да се игнорира този факт е сериозна грешка. Най-безопасна, както и преди, си остава дейността на открито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови