В УМБАЛ Бургас оперираха по спешност бебе, върнато от 4 болници

OFFNews 13 юни 2022 в 13:34 1625 1

Снимка УМБАЛ Бургас

екипът, оперирал петмесечното бебе

Уролози от УМБАЛ Бургас оперираха по спешност 5-месечно бебе, върнато от четири други болници, съобщиха от лечебното заведение. 

Кошмарът за семейството започва миналия вторник, когато майката забелязва, че единият от тестисите на детето е подут и зачервен, а то не спира да плаче.

Родителите посещават няколко лечебни заведения, в които установяват какъв е проблемът - торзио (завъртане) на тестиса. Това е спешно състояние, което ако не се оперира навреме, може да доведе до загуба на органа.

Всяка от болниците обаче отпраща семейството с различни обяснения. Включително и че нямат възможност за анестезия на толкова малко бебе, съобщават от бургаската университетска болница.

Минути след като бебето е прието в УМБАЛ Бургас, то е оперирано от уролозите д-р Николай Миринчев и д-р Златка Чолакова. Анестезиолог е д-р Даниела Люцканова. Операцията протича бързо, без никакви усложнения.

"Лечението е само хирургично и трябва да се извърши до 6-8 часа от началото на симптомите, защото заради нарушеното кръвоснабдяване рискът от атрофия е много висок. Освен засегнатия орган, е необходимо да бъде фиксиран и другият тестис, за да се избегне и неговото завъртане поради характерни анатомични особености", обясняват специалистите.

И двата тестиса на малкото бебе са спасени и след 48-часов престой момченцето е изписано. Близките му са благодарни на уролозите в УМБАЛ Бургас за бързата намеса и професионализма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

13.06 2022 в 15:10

Има забрана от касата да се оперират деца до две години в болници където няма детска хирургия.Ако все пак някъде го оперират касата започва да наказва и да глобява отделенията където са направени операциите,иначе операцията не е нищо особено....анестезията също не е нищо особено,при такива дребосъци проблем са венозните пътища.....а защо не може да работим неща които можем и по време на соца и след това сме работили и досега не ми е много ясно.Отговорността,така или иначе, си е моя,ако бебето загине,мен ще съдят,ако пък оцелее,ще ме глобят и пак ще ме накажат-нещо като "Параграф 22"......
 
X

Подкастът на OFFNews