В САЩ одобриха нов вид тестове за откриване на COVID-19

OFFNews 10 май 2020 в 09:37 3049 0

Американският регулаторен орган в областта на лекарствата одобри спешно за приложение антигенните тестове, разработени от компания в Сан Диего, предаде Асошиейтед прес.

Тестовете могат бързо да открият фрагменти от вирусните протеини в проби, взети с тампон в носната кухина. Това е третият тип тестове разрешени от американското Управление за храни и лекарства.

Понастоящем единственият начин за диагностициране на активен COVID-19 е чрез тестване на назален секрет за генетичен материал на вируса. Смята се, че този тип тестове са доста точни, но те отнемат часове и изискват скъпо и специализирано оборудване в лаборатории, болници или университети.

Вторият тип тестове анализира кръвта за антитела - протеините, произведени от организма дни или седмици след прекарана инфекция. Подобни тестове са от помощ за учените да разберат до каква степен инфекцията се е разпространила, но те са безполезни за откриване на активна инфекция.

Антигенните тестове могат да диагностицират активна инфекция, чрез откриване на най-ранните токсични следи от вируса вместо генетичния код на самия вирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови