Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират

Четири леки нежелани реакции след поставяне на ваксината са докладвани в ИАЛ

Янка Петкова 04 януари 2021 в 09:34 2212 0

Снимка Архив/БТА

Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират. Днес пристигна втората пратка ваксини на Пфайзер/Бионтех от 25 000 дози. Започва организация по експедицията им до 5 точки в страната, обясни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в логистичния център.

След като завърши логистиката, започва разпределението на ваксините по останалите районни здравни инспекции в 28-те области на страната. С тези ваксини ще бъдат имунизирани всички служители в първа фаза - медицински лица.

В рамките на седмица-две започва втората фаза на ваксинация в домовете да възрастни и сред учителите, съобщи министърът. По думите му предстоят срещи за уточняване броя на желаещите в домовете за възрастни, които по предварителни данни са около 16 000 и 11 000 персонал. Броят на желаещите да се ваксинират учители се уточнява.

Към 6-ти януари се очаква разрешение на европейския регулатор за втората ваксина (на Модерна) и стартирането на дистрибуцията ѝ, каза още Ангелов.

"След втората ваксина стартираме масова ваксинация. Очакваме разрешение и за трета. Гражданите могат да бъдат спокойни, че всеки, който желае, ще бъде осигурен, има достатъчно за всички", каза здравният министър.

По думите му след 10 дни се очакват още 25 000 дози ваксини и тогава може да започне втората фаза на ваксиниране.

Заболяемост

По думите му кривата на заболяемостта е пречупена, но е рано да се правят прогнози, тъй като вирусът "непрекъснато ни опровергава", каза Костадин Ангелов и допълни, че в момента страната ни е на 24 място по заболяемост и на трето по смъртност в Европа.

Нежелани лекарствени реакции

Към момента в Изпълнителната агенция по лекарствата са докладвани 4 нежелани реакции - болка в мястото на убождане, "леко замайване"  до 15 минути след поставяне на ваксината и лека температура на втория ден след имунизацията, която е отшумяла.

Как се съхраняват ваксините

Ваксините са в сух лед, той издържа 5 дни. Поставени са в термобокс, който е снабден с датчици, които изпращат информация до фирмата-производител. Камиончетата, с които се транспортират до петте РЗИ-та, не поддържат температурен режим, защото не е необходимо. След пристигането им до логистичните точки, ваксините ще бъдат поставени във фризери при -70 градуса и ще бъдат разпределяни между останалите РЗИ-та в хладилни чанти, каквато е практиката и до момента. Лекарственият продукт издържа до 5 дни при температура от 2 до 8 градуса без да се нарушат качествата му. Повторно замразяване не се допуска, обясни Ангелов.

"Няма значение дали котката е бяла и черна, важно е да хваща мишки. Брандът на камионите няма значение, важно е да се поддържат условията, които се изискват от производителя", обобщи здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови