Утре пристига втората партида ваксини

OFFNews 03 януари 2021 в 17:42 1902 0

Снимка EC - Audiovisual Service

Утре, 4 януари, на летище София ще пристигне втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България, съобщи Министерството на здравеопазването.

От логистичния център на летището те ще бъдат разпределени до определени точки на страната. Не се съобщава очакваното количество, нито закъде ще бъде транспортирано.

Първата пратка от 9750 дози, достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември. Ваксинирането започна от София, Пловдив и Бургас като първи получиха ваксината медици, работещи на първа линия в борбата с COVID-19.

Амбицията на властите е да бъдат ваксинирани 70% от българите. Манипулацията е по желание и безплатна за потребителите. На последното си заседание за 2020 г. правителството отпусна 125 млн. лв. за ваксини.

Преди дни на редовния брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че имаме потвърждение, че на 4-5 януари ще получим 25 000 дози от "Пфайзер". Кунчев изрази очакване, че с този темп през януари ще бъде обхванат целият контингент в здравната система. Между второ и трето тримесечие се очаква да имаме по-голямо количество ваксини и избор.

Вчера, след работно съвещание при премиера Борисов, стана ясно, че здравното министерство възнамерява да изтегли по-рано ваксинациите срещу коронавирус на възрастните хора в домовете и работещия там песонал, за което дори вече тече подготовка. Тези групи по принцип бяха включени според националния ваксинационен план във втората фаза на ваксинациите заедно с учителите, като към тях се очакваше да се пристъпи след ваксинирането на медицинския и помощен персонал в болниците.
По думите на Борисов се подготвя ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, като общините вече събират списъците със съгласие.
Ваксинациите на първата група у нас вече започнаха, но първата пратка ваксини, дошла у нас малко след Коледа, се оказа доста символична - 9750 броя. Количеството е достатъчно за ваксинирането на 4 875 души с две дози ваксини, а според единния информационен портал ваксинираните дотук са 4 739. Общият брой подлежащи на ваксини в първата фаза медицински лица е голям - 243 600 души, като до момента е заявено желание от 33% от здравния персонал.

Произведената от Pfizer/BioNTech ваксина се съхранява при специални условия - при минус 70 градуса, докато пристигне в България. След това е допустимо в рамките на около 5 дни да остава в обикновен хладилник. Българската компания "Бул био", която отговаря за доставката на територията на страната, беше наела хладилни бусове от компания за производство и разпространение на колбаси, което предизвика недоумение и множество шеги в социалните мрежи. Отговарящите за логистиката увериха, че всичко е наред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови