Подготвя се фаза 2 на ваксинацията: 15 000 в домовете за възрастни и 11 000 персонал

OFFNews 02 януари 2021 в 16:35 3766 0

Снимка Пресцентър - МС

Тече подготовка за втората фаза на ваксинацията срещу коронавируса. Тя трябва да обхване 15 000 настанени в домове за възрастни хора и 11 000 души персонал и социални работници. В общините вече се правят списъци с желаещите да се ваксинират, отчете министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работно съвещание с министри днес, цитиран от правителствения пресцентър.

Втората фаза се очаква да започне със следващите доставки на ваксини.

Министър Ангелов докладва, че ситуацията в страната се подобрява и има отчетлив резултат от противоепидемичните мерки, а 14-дневната заболеваемост е 180 на 100 000 души. Излекуваните са трайно повече от новозаболелите.

От своя страна премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че ако продължава да се следи внимателно ситуацията и се реагира гъвкаво, страната ни ще преодолее пандемията и ще стане ясно, че България е успяла да управлява най-добре кризата, засегнала целия свят, добавя пресцентърът на МС.

Оттам не посочват каква е била темата на съвещанието.

Борисов и министрите на икономиката и на социалната политика Лъчезар Борисов и Деница Сачева са цитирани да изброяват антикризисните мерки, като според икономическият министър предстои удвояване на отпуснатата досега помощ на бизнеса в размер на 500 млн. лева.

"Положихме огромни усилия, за да изпълним всеки поет ангажимент за повишаване на доходите", казва Бойко Борисов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов посочва, че увеличението на доходите в сектор сигурност е за четвърта поредна година - както на военнослужещите, така и на полицаите. "Четири поредни години с по 10%. Ако вземем и комулативния ефект, реално е около 48% увеличението на заплатите на хората в сектора - нещо, което в практиката на въоръжените сили не се е случвало никога“, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови