Украинците, със статут на временно пребиваващи, могат да се запишат при личен лекар у нас

450 са общопрактикуващите лекари в Пловдив и областта, повече от половината от тях са се включили като доброволци

OFFNews 25 март 2022 в 09:53 1161 0

Снимка Pixabay

Украинските бежанци, които са получили статут на временно пребиваващи у нас, могат да се запишат при личен лекар. Те се ползват със всички права на здравноосигурените българи.

Това каза за предаването "Твоят ден" по Нова нюз, председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров.

Той уточни, че едва 10% от пристигналите граждани на Украйна имат такъв статут, останалите не са пожелали да получат и могат да бъдат преглеждани като туристи на доброволни начала, но без да им се назначават безплатни изследвания.

450 са общопрактикуващите лекари в Пловдив и областта. Според д-р Костадин Сотиров повече от половината от тях са се включили като доброволци, за да помагат на избягалите от войната.

Д-р Стоилов коментира и проблема с имунизационния статус на пристигащите от Украйна. Според него най-удачно е тези, които нямат необходимите имунизации според нашия календар, да бъдат ваксинирани още на граничните пунктове.

Той уточни, че такова предложение вече е било направено от гилдията, но засега институциите "нямат воля" да го въведат. По думите му ваксинационното покритие срещу морбили и полиомиелит в Украйна е около 50%, което създава опасност от епидемични взривове у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови