Украински лекар: Липсват лекарства за онкоболните деца, спряна е химиотерапията им

OFFNews Последна промяна на 11 март 2022 в 08:33 562 2

При липсата на лекарства и химиотерапия за онкоболните деца в мазетата, съществува риск лечението да не е успешно и да се развият рецидиви, а пътуването при евакуация води до инфекциозни усложнения. Това каза по БНТ д-р Александър Истомин, лекар, който в момента е в детската болница в Лвов. 

Страхувам се, че ако не спре агресията на Путин и Русия, пациентите в детската онкология, ще станат повече, сподели опасенията си медикът. 

Д-р Истомин заяви, че в момента онколозите се занимават само със симптоматично лечение. Децата не могат да се лекуват в Киев и в другите градове, защото постоянно има бомбардировки. Самият той не е почивал 11 дни. Пациентите от детската онкология в Киев вече са евакуирани.

"Не можем да оказваме специализирана помощ. Провеждането на химиотерапия в мазетата е в нарушение на всички стандарти на лечение. Ние сега работим като лекари евакуатори - помагаме на нашите пациенти да напуснат страната и да се лекуват в чужбина. Всички пациенти в Киев са евакиурини, някои с помощта на коорданиционната група, други самостоятелно. В Киев евакуирах 90 пациенти при минусови температури. Всички онкопациенти на детска възраст са или в Полша или се готвят да заминат за Полша. Пациентите от Чернигов, Одеса, Харков и други градове също са евакирани", разказа д-р Истомин.

Сега в болницата в Лвов има над 180 деца. Някои са в по-тежко състояние, други по-леко. Д-р Истомин заяви, че не могат да приемат повече пациенти. Очаква се дипломатически конвой за евакуация, защото не могат да се лекуват толкова пациенти в регионален център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8390

2

Стефанчо,
след цяла нощ на бариерата на паркинга е време да поспиш. Абе да те попитам защо всички неуспели в живота симпатизират на Лилипутин?

23323

1

Стефан

11.03 2022 в 09:45

Пардон батка, но руснаците са на повече от 1 000 километра от Лвов, а вие там сте близки нещо с поляците, и с евреите. Ако поляците не са ги доизбили.