Тази година няма да се затвори нито един плаж заради замърсяване

OFFNews 15 юни 2023 в 20:33 1516 0

Христо Хинков

Снимка БТА/Асен Тонев - Архив

Христо Хинков

През тази година няма да се затвори нито един плаж заради замърсяване.

Това каза в бТВ новините министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков след взрива в стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна и последвалия разлив.

В сряда пред OFFNews проф. Тодор Кантарджиев заяви, че е почни невъзможно да се пренесат зарази чрез водите на Черно море у нас.

Министърът на здравеопазването посочи от своя страна, че няма данни за замърсява не в българската акватория на Черно море. Днес от Министерствата на туризма и на околната среда и водите съобщиха, че няма данни за замърсяване на Черноморието

"От нашето министерство (здравното) се мери и радиационния фон, което се прави всяка година. Тази година предстоят да се направят три или четири такива замервания. Колегите твърдят, че това няма да е никакъв проблем за плажуващите. Всъщност това е нормален радиационен фон, който понякога може да има някакви отклонение, тъй като има и други замърсявания, които нямат нищо общо с язовира "Нова Каховка"", каза проф. Хинков.

Той допълни, че тази година няма да се затвори нито един плаж заради замърсяване.

"Ако има замърсяване от тежки метали, те се утаяват далеч преди да стигнат нашето крайбрежие, а те са опасните и могат да повишат радиационен фон. Така че, според специалистите, за България няма никаква опасност", увери министърът.

По думите му във Варненска и Добричка област има 43 зони за къпане, които се мониторират периодично, като всеки мониторинг се провежда по определен график. Преди всеки сезон се взимат проби.

"След това два пъти месечно се правят повторни проби, като по този начин се контролират основни проби за водата – ешерихия коли и ентерококи, които са най-опасните замърсители", обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика