Търсят възможности за стабилизиране на рехабилитационната болница в Котел

OFFNews 07 юли 2023 в 19:00 396 0

рехабилитационна болница

Снимка СБР Котел

болница за рехабилитация

Екипът на Министерството на здравеопазването (МЗ) търси законосъобразни възможности за стабилизиране на болницата за рехабилитация в Котел и съхраняване на основната медицинска дейност, като на заседание от 28 юни 2023 г. ръководството на МЗ е решило да преобразува Специализирана болница за рехабилитация - Котел ЕООД чрез вливане в Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс ЕАД.

Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на парламентарния контрол. Той цитира данни от заверен от независим регистриран одитор годишен финансов отчет за миналата година, според който към 31 декември 2022 г. болницата в Котел регистрира финансови загуби от 126 хил. лв. и просрочени задължения в размер на 159 хил. лв., съобщи БТА.

Болницата за рехабилитация в Котел остана без персонал

По данни от дружеството към 31 март 2023 г. болницата регистрира текущ финансов резултат - загуба в размер на 101 хил. лв. и просрочени задължения в размер на 249 хил. лв. От тях задълженията към персонала са 145 хил. лв., данъчните задължения - 67 хил. лв., дългове към доставчици - 19 хил. лв., и лихви - 18 хил. лв.

Проверка, извършена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, е показала, че през 2023 г. са напуснали 20 служители на лечебното заведение, от които 12 - заради неизплатени заплати. През януари 2023 г. на персонала са изплатени трудовите възнаграждения в размер на 95 %, а за февруари 2023 г. - в размер на 70%, посочи още министър Хинков. За март и април тази година не са били изплащани възнаграждения.

Меджидиев уволни директора на рехабилитационната болница в Котел

Освен неизплащането на възнагражденията и липса на анализ за влошеното финансово състояние, проверката е констатирала нарушения на Наредбата за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство, посочи още министър Хинков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика