Търг събра средства за центрове за работа с деца с аутизъм

За 8-те години от съществуването сдружение "Аутизъм днес" е основало четири специализирани центъра за професионална помощ за деца с аутизъм

OFFNews 27 април 2023 в 11:22 724 0

благотворителност

Снимка Аутизъм днес

Набиране на средства за изграждане на центрове за работа с деца с аутизъм

Благотворителна вечер, организирана от Сдружение „Аутизъм днес“, събра средства за развитие на центровете на сдружението за работа с деца аутисти и за професионалната квалификация на терапевтите в тях. Събитието се проведе в началото на седмицата под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и с подкрепата на любими български изпълнители.

По време на вечерта организаторите от „Аутизъм днес“ проведоха благотворителен търг с произведения на изкуството и ценни преживявания, предоставени от видни българи, както и от дипломатическите представителства на Китай, Индия, Молдова, Сърбия, Косово, Монголия и Гърция. 

Ние от „Аутизъм Днес“ вече 8 години посвещаваме всеки ден от живота си да подкрепяме развитието и добруването на деца с аутизъм чрез професионална образователна помощ, грижа и любов. Отдадени сме и на идеята да носим упование и надежда на родителите на тези деца, за да знаят, че в България имат съмишленици, които ги подкрепят в усилията да осигурят най-щастливото възможно настояще и най-доброто възможно бъдеще на децата си, сподели по време на изказването си Владислава Цолова, основател и управител на сдружението.

„Обществото ни не е готово за децата с аутизъм, онова, което е направено, е твърде малко. Неправителственият сектор има значима и незаменима роля в грижата за тези деца особено в случаите, в които институциите са безсилни и бюрокрацията е голяма пречка. Хората от неправителствения сектор са наши неоценими помощници с тяхната чудна способност да четат умовете, сърцата и душите на тези деца. Трябва да извадим от анонимност децата с аутизъм, да станат видими, защото те са нашето богатство.“, сподели в речта си вицепрезидентът Илияна Йотова.

За 8-те години от съществуването сдружението е основало четири специализирани центъра за професионална помощ за деца с аутизъм (два в гр. София, един в гр. Плевен и от 2022 г. и един в гр. Бургас), в които повече от 200 деца месечно получават най-висококачествена терапевтична подкрепа. А много други родители на деца с аутизъм чакат и пишат до сдружението с молба за откриване на такъв център и в техния град.

Развитието и поддръжката на центровете и на професионалната квалификация на работещите в тях специалисти, обаче, изискват сериозен ежемесечен финансов ангажимент, с който сдружението не може да се справи само и търси подкрепата на институции и съмишленици. Проблемът наистина е сериозен и от национално значение, защото 1 на всеки 160 деца се ражда с прояви от аутистичния спектър, коментира Владислава Цолова.

Благотворителния търг ще продължи онлайн на сайта на „Аутизъм днес“ от началото на месец май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови